Het Minister van Justitie, Khun Somsak Thepsutin, een doorn in het oog dat Thailand fungeert als een doorvoergebied voor illegale drugs

~DAT IS HEM EEN DOORN IN HET OOG~
(Hij ergert zich ergens aan)

BANGKOK:- Minister Somsak Thepsutin van justitie, sprak gisteren zijn zorgen uit dat het koninkrijk door drugshandelaren wordt gebruikt als knooppunt en doorvoergebied voor het transport van drugs, met name crystal methamfetamine of ijs en heroïne, naar verschillende landen.

Khun Somsak voegde daaraan toe dat Thailand zelden word gebruikt als productiebasis voor drugs vanwege de strenge straffen voor de productie en handel in drugs.

De meeste drugs worden door minderheidsgroepen in het gebied van de Gouden Driehoek in Myanmar geproduceerd en via vele routes Thailand binnengesmokkeld.

De drugs worden voornamelijk via de provincies Tak en Kanchanaburi over de westelijke grens gesmokkeld, evenals via Chiang Rai en Chiang Mai in het noorden.  Ook zijn er drugssmokkelroutes via Laos naar Noordoost-Thailand en Vietnam bekend.

Khun Somsak vertelde dat crystal methamfetamine en heroïne welke door Thailand worden vervoerd, bestemd zijn voor 19 landen en gebieden, waaronder China, Macau, Taiwan, Hong Kong, de Filippijnen, Singapore, Israël, Nieuw-Zeeland, Australië, Noorwegen, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 

Sinds eind 2019 zijn er grote hoeveelheden crystal methamfetamine en heroïne dan voorheen in beslag genomen en dat maakt het tot een veelvoorkomend probleem in de regio.  Veel van de drugssmokkelaars slagen er echter in om door mazen van het net te glippen en de bestemmingen te bereiken, waaronder de 316 kilo crystal meth die in beslag werd genomen in Australië en 9.040,49 gram ijs dat in beslag werd genomen in Zuid-Korea.

De minister van Justitie maakte bekend dat er drie grote groepen handelaren waren die drugs vanuit Thailand naar andere landen smokkelden.  De eerste groep bestond uit handelaren uit landen in West-Afrika, de tweede bestond uit Thaise staatsburgers en minderheidsgroepen, en de derde waren buitenlanders die naar Thailand kwamen om de drugs te kopen, verkopen en het land uit te smokkelen.

Bovendien waren de methoden van drugssmokkel drastische veranderd.  De drugs bleken te zijn verzonden via particuliere bezorgbedrijven en verkocht op sociale media zoals Line en Facebook.  Drugsgeld wordt vervolgens overgemaakt via currency applicaties of internetbankieren, voegde hij eraan toe.

Khun Wichai Chaimongkol, secretaris-generaal van het Office of Narcotic Control Board, zei dat drugshandelaren ze vóór de Covid19 uitbraak verborgen in bagage, shampooflessen of potten met cosmetica.  Sommige smokkelaars verstopten de drugs onder hun kleding of slikten ze zelfs door.

Tijdens de uitbraak zijn de methodes aangepast en worden de drugs verborgen in elektrische apparaten, schilderijlijsten en diverse items.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!