Het leven met apen in de buurt van bossen brengt een verhoogd malariarisico met zich mee!

THAILAND:-De Thaise gezondheidsdienst waarschuwt voor een verhoogd risico op malaria voor mensen die aan de rand van bossen wonen – of het houden van apen bij hun huis houden. Volgens een reportage in het “Thais PBS World” zit de parasiet Plasmodium Knowlesi Malaria achter de meeste gevallen van menselijke malaria in de regio.

Het hoofd van het DDC, Dr. Opart Karnkawinpong, legt uit dat malaria kan worden overgedragen van primaten op mensen, door een beet van de gestreepte mug.  Er moet echter nog een onderzoek worden uitgevoerd om te bevestigen of malaria van mens op mens kan worden overgedragen.  Dokter Opart zegt dat de Plasmodium Knowlesi Malaria-parasiet voor het eerst werd gemeld in Thailand in 2004.

Dokter Opart vertelde dat er tussen oktober vorig jaar en eind maart van dit jaar ongeveer 70 gevallen van malaria in het koninkrijk zijn gemeld. Dit in vergelijking met slechts ongeveer 10 gevallen in dezelfde periode vorig jaar.  Opart zegt dat de meeste recente gevallen zich in het zuiden van het land bevinden, waaronder de provincies Songkhla en Ranong, maar er zijn ook gevallen geweest in de oostelijke provincie Trat.

Dr. Opart zei dat krab-etende makaken, varkensstaart makaken, stompstaart makaken, resus makaken en Assamees makaken allemaal malaria-dragers kunnen zijn.  Symptomen zijn onder meer hoge koorts, rillingen en overmatig zweten.

Mensen die vermoeden dat ze malaria hebben opgelopen, wordt geadviseerd met spoed medische hulp in te roepen, zodat bloedonderzoek kan worden uitgevoerd.  Opart zegt dat het van vitaal belang is dat de behandeling dringend wordt toegediend om mogelijk fatale complicaties te voorkomen.  Mensen die in een jungleomgeving zijn geweest of in nauw contact met makaken zijn geweest, wordt ook geadviseerd om dergelijke reizen te melden.

Opart’s collega, Dr. Apichart Vachiraphan, zegt dat ambtenaren technologie inzetten om gevallen van Plasmodium Knowlesi Malaria te monitoren.  Wekelijkse waarschuwingen worden ook uitgegeven, zodat patiënten binnen een week kunnen worden gelokaliseerd, gediagnosticeerd en behandeld.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai PBS World

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!