Het legaliseren van het homohuwelijk in Thailand drijft op slechts een sprankje hoop

THAILAND:- Ondanks dat het wordt beschouwd als een van ’s werelds meest tolerante samenlevingen, is het onwaarschijnlijk dat Thailand op korte termijn het homohuwelijk zal zegenen.

De uitspraak van het Grondwettelijk Hof vorige maand ondersteunde het edict van het Burgerlijk en Handelswetboek dat alleen het huwelijk tussen een man en een vrouw grondwettelijk is.  Later ging het zelfs nog verder in zijn uitleg van de uitspraak, die de heersende vooroordelen tegen de Thaise LGBTQI-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer en intersekse) leek te weerspiegelen.

Als reactie daarop uitten velen van de LGBTQI-gemeenschap hun frustratie online en klaagden dat het vonnis hen afschilderde als minder dan menselijk en als een minderheid die probeerde de cultuur van de meerderheid omver te werpen.

Pogingen om de status van koppels van hetzelfde geslacht in Thailand te legaliseren, zijn de laatste tijd zwaar getroffen.  

“Pessimistisch bekeken, eert de uitspraak de menselijkheid van LGBTQI-mensen niet en is ze seksistisch”, zo beweerd khun Kittinun Daramadhaj, voorzitter van de Rainbow Sky Association of Thailand.  “Maar optimistisch gezien, zal het de kansen vergroten dat de Life Partner Bill in het parlement wordt aangenomen.”

Het wetsvoorstel Levenspartners, opgesteld door het ministerie van Justitie, heeft al goedkeuring gekregen van het kabinet.  Vice-premier Wissanu Krea-ngam zegt dat hij verwacht dat het wetsontwerp tijdens de huidige zitting in het parlement zal worden ingediend. Z”Het ontwerp is al beoordeeld door de Raad van State”, benadrukte hij.

Kittinun, die ook een advocaat is die heeft geholpen bij het opstellen van de Life Partner Bill, onthulde dat de inspanningen om het homohuwelijk in Thailand te legaliseren sinds 2012 aanslepen.

Dankzij een voortdurend aandringen van voorstanders werd uiteindelijk in 2013 door het ministerie van Justitie een conceptwetsvoorstel voor het burgerlijk partnerschap geïnitieerd, maar het viel uiteen voordat het in het parlement kon komen.

Het maatschappelijk middenveld en niet-gouvernementele organisaties pleitten vervolgens voor de Life Partner Bill, maar vanwege de politieke situatie in het land en de complexiteit van de wet is er geen significante vooruitgang geboekt.  Uiteindelijk werd de rekening Life Partner de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie.

 “Ik moet zeggen dat deze versie een grote sprong heeft gemaakt ten opzichte van wat we in 2012 zagen. Aanvankelijk was het partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht [zoals gedefinieerd in de oude versie] slechts ongeveer 5 procent vergelijkbaar met een huwelijk tussen een man en een vrouw.  Maar de huidige versie heeft voor 95 procent gelijkenis’, zei Kittinun.

Hij heeft er ook alle vertrouwen in dat het wetsontwerp parlementaire goedkeuring zal krijgen – op voorwaarde dat het onder de huidige regering doorvaart.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand  
Bron: Thai PBS World 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!