Het Laotiaanse grapje om je nier voor een nieuwe IPhone 14 te verkopen valt in Thailand slecht 

LAOS:- Een Facebook-bericht uit Laos is viraal gegaan en heeft veel mensen van streek gemaakt vanwege het onveilige bericht over de dure nieuwe iPhone.  Het bericht was getiteld “Agreed for iPhone 14” en toonde drie mensen die hun nieuwe Apple-telefoons omhooghielden en hun overhemden optilden, verbanden op hun buik onthulden, wat inhield dat ze elk hun nier verkocht hadden om de trendy gadget te betalen.

De nieuwe iPhone kost tussen de 41.000 en 45.000 baht, een fors prijskaartje voor een land als Thailand, waar het minimumloon ongeveer 9.000 baht per maand is, laat staan ​​Laos waar het minimumloon werd verhoogd tot net onder de 3.000 baht per maand.

De foto op Facebook heeft voor controverse gezorgd en was terug te voeren op een schoonheidskliniek in Laos die later vertelde dat ze het als een “grapje” hadden gepost.  Ze zeiden gekscherend dat de nieuwe iPhone zo duur is, dat ze hun nieren aan hun dokter hebben moeten verkopen.  En in Laos werd het als een grapje opgevat, waarbij veel commentatoren grapjes maakten over hoeveel ze zouden kunnen krijgen voor een nier, of een appendix ook verkocht kan worden, of welke andere dingen ze met het geld zouden kunnen krijgen.

 Maar toen de nier voor een iPhone-bericht in Thailand viraal begon te gaan, namen online commentatoren de foto veel serieuzer en analyseerden en oordeelden over de afbeelding en zeiden dat de locatie van de wond meer op een blindedarmoperatie lijkt, en onderzochten om te ontdekken dat de foto was genomen in een Vietnamese kliniek in Laos.

Sommigen leken te begrijpen dat het als een grap kan worden opgevat, maar in Thailand zeiden het géén grapje was.  De directeur van het Orgaandonatiecentrum van het Thaise Rode Kruis noemde de meme onethisch en ongepast.

In Thailand kunnen orgaantransplantaties alleen worden gedoneerd door een naast familielid onder toezicht van het Thaise Rode Kruis, en het verkopen van organen is illegaal.  Mensen kunnen zich aanmelden om hun lichaam te doneren voor medische studie, en organen zoals levers, harten en ogen kunnen pas na de dood worden geoogst.

De directeur drong er bij mensen op aan om zich aan te melden bij het Thaise Rode Kruis Orgaandonatie Centrum, en zei dat er twee miljoen mensen zijn die zich hebben aangemeld om hun organen te doneren wanneer ze sterven, maar er is momenteel een wachtlijst van ongeveer 6.000 mensen die donororganen nodig hebben.  Hij nam aanstoot aan het idee dat er in het koninkrijk sprake zou kunnen zijn van orgaanhandel en zei dat het onverantwoordelijk was om mensen het idee te geven dat ze een nier konden verkopen om een ​​iPhone te krijgen.

“Er is geen handel in organen.  Dat is strikt verboden.  Het is ongepast om organen te verkopen, vooral niet om geld te krijgen om een ​​iPhone te kopen.  Het is moreel verkeerd en onethisch.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: thainewsroom
Content: Olleke Bolleke in Laos
Bron: thainewsroom.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!