Het in bezit hebben van cyanide is in Thailand strafbaar, zo waarschuwt Thaise politie!

BANGKOK:- Het zonder toestemming importeren of bezitten van cyanide kan leiden tot een gevangenisstraf van twee jaar en/of een boete van 200.000 baht, zo waarschuwde de Thaise autoriteiten.

De afdeling consumentenbescherming van de politie, het CPPD, heeft gisteren een verklaring afgegeven waarin mensen worden gewaarschuwd voor de straf op grond van de Hazardous Substance Act, waarin cyanide wordt vermeld als een categorie 3-stof.

Cyanide kwam deze week  in de schijnwerpers nadat vorige week een 36-jarige vrouw in Bangkok werd gearresteerd met een fles van de dodelijke chemische stof in haar bezit. Ze wordt beschuldigd van moord met voorbedachten rade voor het naar verluidt vergiftigen van een zakenvrouw uit Kanchanaburi in de provincie Ratchaburi op 14 april.

Nader onderzoek heeft uitgewezen dat Sararat Rangsiwuthaporn alias “Am” mogelijk in verband wordt gebracht met de verdachte dood van 18 andere mensen. De politie denkt dat de verdachte hen heeft vergiftigd om uit schulden aan slachtoffers te komen of hun kostbaarheden te stelen.

Het hoofd van de  CPPD, generaal Anant Nanasombat verklaarde gisteren dat er een vergunning van het ministerie van Industrie vereist is om cyanide te importeren of te bezitten. Overtreders worden gestraft met maximaal twee jaar gevangenisstraf en/of een boete van maximaal 200.000 baht. Hij zei dat de wet ook de verkoop van de chemische stof via normale of online kanalen verbood.

Cyanide wordt normaal gesproken gebruikt in het metaalscheidingsproces in de mijnbouw en bij galvanisatie. Het wordt ook gebruikt als substraat bij de productie van verdovende middelen. De chemische stof is potentieel dodelijk en fysieke blootstelling kan het vermogen van het lichaam om zuurstof te gebruiken verstoren. Het kan komen als een kleurloos gas, vloeistof of gekristalliseerde vorm in verbindingen met andere chemicaliën.

Blootstelling aan cyanide kan de volgende symptomen tot gevolg hebben, namelijk pijn op de borst of benauwdheid, duizeligheid, oogpijn of tranen, moeite met ademhalen, hoofdpijn, misselijkheid, snelle of trage hartslag, kortademigheid, braken, bewustzijnsverlies, epileptische aanvallen, coma en uiteindelijk overlijden .

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!