Het homohuwelijk is mogelijk te radicaal voor Thailand

BANGKOK:- Het Thaise kabinet heeft het door de Move Forward-partij voorgestelde ontwerp van wet op de gelijkheid van huwelijken terugverwezen naar het parlement.  De verwijzing wordt door de ministers op hoog niveau gezien als een vertragingstactiek, aangezien er een voortdurend debat gaande is over het burgerlijk partnerschap voor homo’s in tegenstelling tot een volledig huwelijk.  

Een wetsvoorstel voor het burgerlijk partnerschap kreeg vorig jaar al de steun van het kabinet, maar de voortgang van beide versies is tot stilstand gekomen in een eindeloze bureaucratische molen.

Het constitutionele hof van het land oordeelde afgelopen december dat volledige gelijkheid voor homo’s een wetswijziging vereist.  Het beperken van verbintenissen van hetzelfde geslacht tot de status van geregistreerd partnerschap zou betekenen dat sommige rechten nog steeds worden ontzegd of dubbelzinnig zijn, bijvoorbeeld sociale zekerheid en pensioenrechten, adoptie en noodbeslissingen over terminale zorg in het ziekenhuis.  Het debat over volledige of gedeeltelijke gelijkheid woedt sindsdien gestaag voort.

Op Valentijnsdag, eerder dit jaar, registreerde een districtsregistratiekantoor in Bangkok daadwerkelijk huwelijken van hetzelfde geslacht, maar het papierwerk is natuurlijk niet wettelijk bindend.  Sommige boeddhistische tempels zijn ook overeengekomen om ceremonies voor homoparen uit te voeren, maar technisch gezien zijn het zegeningen zonder door de staat ondersteunde documentatie.

Hoewel Thailand een internationale reputatie heeft homovriendelijk te zijn, is er nog steeds veel verzet tegen eventuele wettelijke wijzigingen.  Het constitutionele hof was in zijn uitspraak van afgelopen december controversieel van mening dat homoverenigingen niet dezelfde familiebanden kunnen bieden als heterohuwelijken.  Wettelijke discriminatie van seksuele minderheden in arbeidszaken is nog steeds een sterke belemmering om in het openbaar naar buiten te treden.

Als er daadwerkelijk wetgeving wordt aangenomen voordat de volgende algemene verkiezingen worden gehouden (uiterlijk in maart 2023), zeggen waarnemers dat dit waarschijnlijk de versie van de burgerlijke unie is.  

Daarbij aantekenden dat andere macro-issues, zoals de worstelende economie, kunnen het onderwerp echter voorlopig van de agenda verdrijven.  Jammer genoeg en tot spijt van velen waaronder uw nieuwsbeer Olleke Bolleke in Thailand hebben de homorechten in Azië, niet dezelfde wettelijke vooruitgang geboekt als in Europa.

Taiwan is momenteel het enige Aziatische land dat een pioniersrol heeft gespeeld in het opzetten van burgerlijke vakbonden voor homoseksuelen en vervolgens, in 2019, wetgeving heeft ingevoerd voor het homohuwelijk.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Diverse media 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!