Het Grondwettelijk Hof in Thailand buigt zicht donderdag een stukje verder over de politieke toekomst van generaal Prayut

BANGKOK:- Na de schorsing van de Thaise premier Prayut Chan-o-cha wil het constitutionele hof in Bangkok zich binnenkort uitspreken over de politieke toekomst van de regeringsleider. Twee weken geleden heeft de rechtbank een verzoek van de oppositie ingewilligd dat Prayut, die regeerde sinds een staatsgreep in 2014, het einde van zijn termijn al had bereikt. Volgens de grondwet is dit beperkt tot acht jaar. 

De Bangkok Post meldde vandaag op basis van juridische bronnen, dat de rechtbank aanstaande donderdag een speciale zitting heeft gepland om verklaringen te onderzoeken van de 68-jarige, die sindsdien commentaar heeft geleverd op de beschuldigingen, en verschillende getuigen. 

De rechters willen dan beslissen of het bewijs en de getuigenissen voldoende zijn. Als dat zo is, moet een datum voor het vonnis worden aangekondigd. 

De rechtbank schorste Prayut op 24 augustus en gaf hem 15 dagen om zijn eigen verklaring af te leggen. Sindsdien heeft vicepremier Prawit Wongsuwan tijdelijk de leiding over de officiële zaken.  

De achtergrond is een geschil over welke datum wordt beschouwd als het begin van de ambtstermijn van Prayut, die dienovereenkomstig ook het einde zou bepalen. De oppositie noemt 24 augustus 2014 als de eerste werkdag. Op dat moment had het leger in Thailand de macht gegrepen en nam de legerleider, generaal Prayut, de post over. Zijn aanhangers daarentegen zeggen dat de nieuwe grondwet pas sinds 2017 van kracht is. Het bewind van Prayut moet daarom worden gerekend vanaf 2017 – of zelfs vanaf 2019, toen de laatste parlementsverkiezingen in Thailand werden gehouden. 

De volgende parlementsverkiezingen in het Zuidoost-Aziatische land zullen naar verwachting in 2023 plaatsvinden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan,i maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Diverse kranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!