VIDEO | Het ging er gisteren tijdens de demonstraties in Bangkok even heet aan toe!

BANGKOK:- Naar verluidt werden gistermiddag, zondag 18 juli, waterkanonnen ingezet en werd er traangas en rubberen kogels op de pro-democratische demonstranten afgevuurd. De groep demonstranten liepen van het Democratiemonument naar het regeringsgebouw om de aanschaf van mRNA-vaccins en het ontslag van de president Prayut en zijn regering te eisen. 

Sommige mensen die zich bij de demonstratie hadden aangesloten, wat overigens onder de huidige Covid19 gerelateerde maatregelen verboden is, protesteerden ook tegen Covid19 gerelateerde sluitingen en maatregelen waarvan het gebrek aan passende financiële steunmaatregelen en de verwoesting van de economie in het land zwaar veroordelen.

Vroeg in de middag dreigde de politie van Bangkok dat er water met traangaschemicaliën zou worden gebruikt als de demonstranten de bijeenkomst niet afbliezen en het in het hoofd haalden om toch naar het gouvernementsgebouw te lopen, dit zou worden als overtreding van het Noodbesluit dat een dag eerder in de Royal Gazette aangekondigd werd, waarin samenscholingen verboden werden om verspreiding van het Covid19 Coronavirus te voorkomen.

Dit volgde, zoals te zien is op de bovenstaande afbeelding, waarop demonstranten nep “lichamen” in witte lakens plaatsten bij het overwinningsmonument, symbolisch tonend, volgens hen, degenen die waren overleden aan Covid-19, evenals aan Covid-19 gerelateerd beleid en  beperkingen.

De huidige limiet voor bijeenkomsten in “maximale controlezones” zijn gesteld op 5 personen.  Alle openbare bijeenkomsten zoals protesten zijn echter verboden, evenals “feesten” of het drinken van alcohol in groepen.  De Thaise regering beweert dat de bevelen de verspreiding van Covid19 virus moeten helpen voorkomen en niet politiek zijn.  De demonstranten zijn het hier echter niet mee eens en beweren dat de bevelen zijn uitgevaardigd om te voorkomen dat de burgers hun ongenoegen uiten over de regering en hun beleid.

De demonstratie, georganiseerd door Free Youth groep, begon rond 14.00 uur in het Ratchadamnoen-gebied en trok andere groepen pro-democratische activisten en demonstranten aan die ook een autoprotest hielden op de Ratchadamnoen-weg.  De demonstranten hadden verschillende leuzen, maar ze deelden allemaal een afkeer van de huidige maatregelen van de Thaise regering, vooral met betrekking tot de aanpak van de Covid19 situatie die heeft geleid tot avondklokken, wijdverbreide gedwongen bedrijfssluitingen en binnenlandse reisbeperkingen in delen van  het land.

De grote groep Thaise mensen marcheerden langs de Phan Fa Lilat-brug, met de bedoeling het gouvernementsgebouw te bereiken, waar rond 15.30 uur prikkeldraadhekken, verkeersbarrières stonden opgesteld en twee waterkanonnen werden ingezet.  Een geschat aantal, volgens de politie van Bangkok, van 2.000 politieagenten hield de situatie nauwlettend in de gaten.  De politie had de demonstranten regelmatig gewaarschuwd en hen gevraagd zich te verspreiden toen ze begonnen met het ontmantelen van de obstructie en barricades die naar het gouvernementsgebouw leidden.  De politie heeft de demonstranten herhaaldelijk verteld dat hun bijeenkomst in strijd was met meerdere bevelen en de huidige wetten vanwege Covid19, waaronder het nooddecreet ter bestrijding van Covid19, overdraagbare ziekten, bestuursbesluiten van de metropolitaanse hoofdstad Bangkok, nationale verboden op massabijeenkomsten en andere.  Ondanks de waarschuwingen verspreidden de demonstranten zich niet.

Om 15.38 uur werd naar verluidt het eerste waterkanon afgevuurd op het protestterrein, terwijl de politie aankondigde dat verder protesteren en niet uiteengaan tot juridische vervolging zou kunnen leiden.  De politiecommandant verklaarde ook dat er intensievere verspreidingsoperaties zouden worden gebruikt als de protesten zouden voortduren.

Vanaf 16:00 uur werd naar verluidt water met traangaschemicaliën en rubberen kogels gebruikt tegen de demonstranten.  Volgens iLaw zijn twee mensen gewond geraakt door een rubberen kogel die tijdens de verspreiding is geschoten.  Sommige demonstranten verspreidden zich tijdens deze woordenwisselingen, maar velen bleven volhardend in hun protesten.

De overige demonstranten veranderden hun route naar Nakhonsawan Road en bereikten bijna het gouvernementsgebouw. Ze kregen echter met meer confrontaties te maken zoals verkeersbelemmeringen en een groep van honderden politieagenten werd ook in de buurt ingezet met meer watertrucks, barricades, prikkeldraad en andere obstakels.

Vanaf 18.30 uur riep Free Youth groep, de organisator van het evenement, het evenement op sociale media af, zelfs toen Thaise demonstranten beeltenissen van de premier verbrandden op een nep-guillotine in de buurt van het regeringsgebouw.  Dit is slechts een paar uur voor een verplichte avondklok die om 21:00 uur ingaat. Het is niet bekend hoeveel gewonden er precies zijn gevallen tijdens de middagprotesten.

De autoriteiten hebe. voortdurend gewaarschuwd dat degenen die het protest organiseerden en deelnamen, vervolgd zouden gaan worden.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: iLaw
Content: Olivier B. Bommel, een heer van stand
Bron: Div. Thaise kranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!