Het FTI van Thailand waarschuwt voor loonsverhogingen

BANGKOK:- De federatie van Thaise industrieën heeft een voorstel om het dagelijkse minimumloon te verhogen tot 492 baht afgewezen, uit vrees dat kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) snoeigard zullen worden getroffen.

De FTI reageerde op een open brief die vóór 1 mei Labour Day aan de regering was voorgelegd door het Thai Labour Solidarity Committee en de Confederation van State Enterprises Workers’ Relations, waarin werd opgeroepen tot een loonsverhoging.

De binnenlandse economie is nog niet volledig hersteld van de impact van de pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt dit jaar voor extra druk, zegt Khun Kriengkrai Thiennukul, voorzitter van de FTI.  

“We begrijpen dat de hogere kosten van levensonderhoud iedereen treffen en dat werknemers hogere lonen van hun bedrijven eisen om de grotere financiële last het hoofd te bieden.”

Dit is echter niet het moment om het dagelijkse minimumloon te verhogen, omdat dit de Thaise economie zou kunnen belemmeren en de groei zou kunnen vertragen, zei de heer Kriengkrai.  De vereniging maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor het MKB, aangezien zij de hogere kosten niet aankunnen.

Als deze bedrijven, die momenteel worstelen met de gevolgen van Covid-19, de lonen moeten verhogen, kunnen veel van hen gedwongen worden te sluiten.  Khun Kriengkrai zei dat de regering het minimumloon geleidelijk zou kunnen verhogen als de wereldeconomie aanzienlijk herstelt en Thaise bedrijven, vooral in de toeristische sector, sterker worden.

De twee arbeidsrechtengroepen zeiden dat de laatste verhogingen van het minimumloon in januari 2020 waren, toen ze stegen tot een bereik van 313-336 baht.

Het Nationale Looncomité zal naar verwachting al in augustus een voorstel afronden waarin wordt opgeroepen tot een verhoging van het dagelijkse minimumloon, maar het is onwaarschijnlijk dat het een voorgesteld vast loon van 492 baht per dag zal goedkeuren, volgens berichten in de media.

De minister van Arbeid, Khun Boonchob Suttamanaswong, zei vorige week dat de commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van werknemers, het bedrijfsleven en de regering, is begonnen met het herzien van de minimumlonen en naar verwachting in augustus of september een besluit zal nemen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!