Het boscomplex Kaeng Krachan toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst

RATCHABURI:-De Unesco heeft na uren protest in Bangkok het Kaeng Krachan Forest Complex in het westen van Thailand aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd. Tijdens de 44e vergadering, die maandag werd gehouden als onderdeel van een telefonische vergadering door vertegenwoordigers van 21 landen, stemde het UNESCO-werelderfgoedcomité 12:9 om het boscomplex in de provincies Ratchaburi, Phetchaburi en Prachuap Khiri Khan op te nemen.  De bijeenkomst werd uitgesteld vanwege de Covid-19 pandemie van vorig jaar.

Het besluit kreeg veel aandacht omdat een klein deel ervan de thuisbasis is van de Bang Kloi Karen-minderheidsgroep, die volgens militaire gegevens daar al sinds 1912 wonen.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu, Khun Varawut Silpa-archa zei maandag na de stemming dat de beslissing een geschenk was aan de Thais.  Hij bedankte alle autoriteiten, evenals premier Prayut Chan-o-cha en zijn plaatsvervanger generaal Prawit Wongsuwon voor hun steun.

Hij noemde de minderheidsgroep niet, met name de dorpelingen van Bang Kloi, die het doelwit waren van ten minste twee operaties die erop gericht waren hen te verplaatsen – Pitak Lum Nam Phet en Tanao Sri.

De autoriteiten probeerden de dorpelingen naar een andere locatie buiten een gereserveerd bos te verplaatsen, maar ze weigerden omdat dit al generaties lang hun thuis is.

Voor de operatie in Tanaosri oordeelde de centrale administratieve rechtbank dat ambtenaren de vastgestelde richtlijnen en een kabinetsbesluit van 2010 niet hadden nageleefd.

Het departement van nationale parken werd vervolgens veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 50.000 baht aan zes slachtoffers.

Thailand had de lijst twee keer genomineerd.  

In 2019 vroeg de commissie hem om eerst de kwesties van mensenrechtenschendingen aan te pakken alvorens verder te gaan.

Voorafgaand aan de Unesco-beslissing op maandag ging het “Save Bang Kloi”-netwerk naar het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het ministerie van Milieu in Bangkok.

Het hield de activiteit “Werelderfgoed, bloederfgoed” en las een verklaring voor tegen de lijst, waarin ten minste twee doden van zijn activisten werden genoemd.  Vervolgens gooiden ze rode verf op het bord van het ministerie.

Karen-rechtenactiviste Porlajee “Billy” Rakchongcharoen, een kleinzoon van Kor Ee, een voormalig geestelijk leider van de Bang Kloi-dorpelingen, en Tatklom Ob-om, een voormalig parlementslid van Pheu Thai, stierven in de strijd tegen de onvrijwillige hervestiging van de dorpelingen.

Er was geen vooruitgang in de dood van Tatklom.  De zaak Billy staat terecht, met Chaiwat Limlikit-aksorn, een voormalig hoofd van het Kaeng Krachan National Park van 2008 tot 2014, een van de verdachten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: ATR
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!