Het belangrijkste treinstation van Thailand, het “Krung Thep Aphiwat Train  Station” biedt passagiers de hulp van robots

BANGKOK:- Passagiers in de Krung Thep Aphiwat Train station in Bangkok krijgen hulp van nieuwe servicerobots.  Het enorme treinstation, voorheen bekend als Bang Sue Grand Station, zal beschikken over zes robots die kunnen communiceren in het Engels, Thais en Chinees.  De robots kunnen passagiers naar bepaalde locaties in het treinstation leiden, zoals het foodcentrum, loketten en stationtaxi’s.

Volgens Thai PBS World introduceert de Thaise staatsspoorwegen ook server-smart rolstoelen om passagiers met een handicap te helpen.  Omdat de rolstoelen nog steeds worden getest, zullen ze volgens de SRT binnenkort in gebruik worden genomen.

Het treinstation is gisteren volledig operationeel geworden met de overstap van 52 langeafstandstreinen vanuit Hua Lamphong.  Het oude Hua Lamphong-station blijft de gebruikelijke voorstedelijke en toeristische treindiensten bedienen.

Alle noordelijke en noordoostelijke treinroutes lopen naar Don Mueang op hetzelfde verhoogde spoor als de Red Line gebruikt van Bang Sue naar Rangsit.  De verhuizing is gemaakt om de verkeersopstoppingen op het Thung Song Hong-niveau en de Bang Khen-kruisingen te verminderen. 

Ondertussen is het treinstation, dat bekend staat als het grootste van Zuidoost-Azië, gisteren in gebruik genomen nadat er controverse rond de naamswijziging was ontstaan.

Officieel heet het station Krung Thep Aphiwat Central Terminal, een naam verleend door Zijne Majesteit de Koning.  Voor de meeste mensen zal het waarschijnlijk Bang Sue Grand Station blijven heten, naar het deel van Bangkok waar het zich bevindt.

De naamswijziging is opgeschort nadat er veel kritiek op was gekomen vanwege het prijskaartje van 1 miljoen dollar (30 miljoen baht).  Toen Zijne Majesteit de Koning in september Bang Sue Grand Station hernoemde tot “Krung Thep Abhiwat Central Terminal”, vroegen velen zich af of het wel nodig was om zo’n bedrag aan belastinggeld uit te geven.

De bouw van de nieuwe terminal viel samen met grote projecten ter uitbreiding van spoorwegnetwerken in Thailand en andere landen in Zuidoost-Azië, grotendeels gestimuleerd door China’s Belt and Road-infrastructuurinitiatief en zijn hogesnelheidsspoortechnologie.

Olleke Bolleke in Bangkok

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!