Helmneushoornvogel krijgt beschermde status

~DE KOP VAN JUT~
(Iemand die slachtoffer is)

BANGKOK:- De helmneushoornvogel is gisteren (8 maart 2021) toegevoegd aan de lijst van beschermde diersoorten in Thailand. Het besluit werrd genomen tijdens een commissie voor nationaal natuurbehoud en -bescherming onder leiding van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu ,Varawut Silpa-archa.

Sasin Chalermlarp, een commissielid, zei dat de vogels officieel aan de lijst zullen worden toegevoegd zodra het juridische proces is afgerond. Hij voegde eraan toe dat de stichting, samen met de ‘Thailand Hornbill Research Foundation’, toezicht houdt op de situatie.

Op deze vogels wordt gejaagd omdat hun unieke ivoren ‘helmachtige snavel’ een hoge prijs oplevert. Volgens de Wildlife Conservation and Protection Act van 2019 zullen mensen die worden betrapt op het jagen of verkopen van beschermde dieren in het wild, een gevangenisstraf van ten minste 10 jaar en / of een boete van 1 miljoen baht krijgen.

Mensen die op beschermde dieren jagen, of ze verkopen, lopen de kans op gevangenisstraf tot maximaal 15 jaar gevangenisstraf en / of een boete van maximaal 1,5 miljoen baht.

De helmneushoornvogel wordt beschouwd als een prehistorisch dier en de voorouder van andere neushoornvogels in Azië. Zijn leefgebied strekt zich uit van Myanmar, Maleisië, Indonesië tot Thailand.

Uit een onderzoek in 2019 bleek dat ongeveer 20 helmenneushoornvogels zijn gespot in drie reservaten in Thailand; Het Budo Sungai Padi National Park, Hala-Bala Wildlife Sanctuary en Khlong Saeng Wildlife Sanctuary.

Er zijn naar schatting minder dan 100 helmneushoornvogels in Thailand.

Als gevolg van de jacht en verlies van leefgebied, veranderde de status van de helmneushoornvogel van bedreigd naar ernstig bedreigd op
de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten.

De natuurbeschermingsgroep TRAFFIC meldde dat alleen al in China en Indonesië in slechts drie jaar tijd 2170 vogels ofwel hun ‘helmen’ in beslag werden genomen.

Ondertussen zijn de afgelopen vijf jaar ten minste 546 neushoornvogel-delen, voornamelijk de ‘helmen’ van de vogels, te koop aangeboden op Thaise Facebook-pagina’s.

Handelaren betalen dorpelingen tussen de 5.000 en 6.000 baht voor de kop van een neushoornvogel. De helm van de vogel levert vervolgens veel meer op als het in de grote steden wordt verkocht of in het buitenland, wel 2 tot drie keer de prijs die de dorpelingen betalen.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation Thailand
Vertaling: De Kleine Beer
Bron: The Nation Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!