Hebzuchtige fabrikanten in Thailand mogen de prijzen van babyvoeding en ingeblikte vis niet verhogen

BANGKOK:- Het departement van Interne Handel heeft hebzuchtige fabrikanten ervan weerhouden de prijzen van babyvoeding en ingeblikte vis te verhogen, uit angst dat de stijgende prijzen in Thailand meer te maken hebben met lagere winsten voor aandeelhouders dan met hogere productiekosten.

De woordvoerster van de regering, Khun Rachada Dhnadirek zei gisteren dat de afdeling de fabrikanten heeft verteld dat beide gecontroleerde producten zijn – hoewel ze dit al moeten weten – en dat goedkeuring van het departement nodig is als de prijzen moeten worden verhoogd.

Khun Rachada zei dat de detailhandelsprijzen van de twee producten mogelijk zijn gestegen omdat detailhandelaren hun prijzen hadden verhoogd en een kans zagen op meer winst.

De woordvoerder zei dat sojabonenmelk geen gecontroleerd product is, maar dat elke aanpassing van de prijs de werkelijke productiekosten moet weerspiegelen.  Verwacht wordt dat de prijs van sojamelk binnenkort verhoogd wordt met 1-2 baht per pakje.  De afdeling onderzoekt nu de productiekosten om een ​​eventuele prijsaanpassing uit te werken.

Op dit moment worden in Thailand prijscontroles uitgevoerd op 56 producten en diensten, meestal items die worden beschouwd als “dagelijkse nietjes”.

De Thaise ambtenarij houdt de stijgende prijzen nauwlettend in de gaten, vooral die items die als gevoelig zijn geclassificeerd, zoals varkensvlees, verse kip en bakolie.

Khun Rachada vertelde óók dat het ministerie nieuwe maatregelen kan opleggen als het constateert dat er tekorten zijn aan producten zoals zeep, afwasmiddel, melkpoeder, toiletpapier of kant-en-klaar voedsel.

In juni van dit jaar, midden in de wereldwijde prijsinflatie, bevroor het Centraal Comité voor de prijs van goederen en diensten in Thailand de prijzen van 46 artikelen in categorieën zoals landbouwproducten, bouwmaterialen, voedsel, medicijnen, papier en transport.

De twaalfmaands inflatie in Thailand steeg tot 5,89% in december, een stijging ten opzichte van het laagste punt in 7 maanden van 5,55% in november en dicht bij de marktprognoses van 5,90%.  De stijgende prijzen in Thailand werden ingegeven door stijgingen van voedsel en niet-alcoholische dranken, namelijk rijst- en meelproducten, en groenten.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!