Grondwettelijk hof van Thailand vergadert vandaag over Prayut ambtstermijnzaak

BANGKOK:- Alle ogen zijn vandaag vanaf 10.00 uur gericht op het Grondwettelijk Hof, terwijl rechters beginnen te beraadslagen over de vraag of de geschorste premier Prayut Chan-O-Cha zijn termijn van 8 jaar heeft overschreden. 

Het hof zal naar verwachting aankondigen dat het genoeg bewijs heeft om een ​​beslissing te nemen over de ambtstermijn van Prayut in de komende 15 dagen, de tijdlijn voor een uitspraak in dergelijke gevallen. 

De zaak vloeit voort uit een verzoekschrift ingediend door de oppositie, die de rechtbank vroeg om te beslissen of de termijn van acht jaar van Prayut op 24 augustus eindigde. Sectie 158 van de Grondwet van 2017 verbiedt een persoon om meer dan acht jaar premier te zijn, ongeacht of de termijnen van vier jaar achter elkaar worden uitgezeten. 

Prayut trad op 24 augustus 2014 aan, na de militaire staatsgreep die hij in mei van dat jaar leidde. Hij stelt echter dat zijn termijn van acht jaar als premier moet worden gerekend vanaf 6 april 2017, toen de huidige grondwet werd afgekondigd. 

Een nieuwsbron zei dat als de rechtbank zou aankondigen dat het nog niet genoeg bewijs heeft om een ​​beslissing te nemen, ze extra getuigen kunnen eisen of verwante instanties of personeel kunnen bevelen om meer bewijs in te dienen. 

De bron zei ook dat de veiligheidsmaatregelen worden aangescherpt in het Ratchaburi Direkrit-gebouw in het Lak Si-district van Bangkok, waar de bijeenkomst zal plaatsvinden. Onbevoegd personeel is de toegang tot het gebouw ontzegd, terwijl alle leden van de pers hun media-ID moeten inwisselen voor officiële pasjes.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!