Goedkoopste Michelin-restaurant ter wereld raakt ster kwijt

SINGAPORE:- Een Michelin-maaltijd voor een absolute bodemprijs nuttigen, is niet langer mogelijk. De befaamde Maleisische kok Chan Hong Meng is deze week zijn ster kwijtgeraakt.

Toen Michelin in 2016 zijn eerste culinaire gids voor de Aziatische stadstaat Singapore publiceerde, werd chefkok Chan Hong Meng op slag beroemd. De slechts 2,50 dollar kostende noedels met kip en sojasaus die hij in zijn populaire eetkraam Hawker Chan verkocht, waren volgens de Michelin-inspecteurs zó episch lekker dat Meng één ster (‘verfijnde keuken, een stop waard’) kreeg toegekend.

Naast roem legde het succes Meng zakelijk ook geen windeieren. De chef toverde zijn eetkraam om tot een franchiseformule en breidde al snel uit naar onder meer Thailand en de Filipijnen. 

Trots
De expansie ging volgens velen echter ten koste van de kwaliteit van zijn gerechten. In de nieuwste Michelin-gids die afgelopen week in Singapore verscheen, staat Chans eetgelegenheid niet meer vermeld. Volgens lokaal culinair expert KF Seetoh is dat terecht. ,,Ik denk dat Michelin terecht heeft vastgehouden aan zijn principes en de waardigheid van zijn sterren heeft beschermd,” vertelt hij tegen het Amerikaanse CNN.

Op de website van de uit een eenvoudige boerenfamilie stammende Chan valt te lezen hoe trots de Michelin-ster hem maakte. ,,Het ging zijn verbeelding te boven dat zijn bescheiden sojasaus erkend zou worden door de prestigieuze Michelin-gids en dat hij de titels zou krijgen als ‘de eerste eetkraam met een Michelinster’ en ‘de goedkoopste sterrenmaaltijd ter wereld.”

Hoewel Chan zijn ster kwijt is geraakt, blijft Michelin positief over de Maleisische chef en zijn gerechten: ,,Wat begon bij een kraam in het Chinatown Food Center leidde er onvermijdelijk toe dat chef Chan een partnerschap aanging en een restaurant opende”, meldt de gids.

,,Even onvermijdelijk is de grootte van de rij – deze vormt zich ruim voor openingstijd- net als de reputatie van zijn heerlijke sojasaus met rijst en kip of met geroosterd varkensvlees. Het nieuwe pand biedt misschien meer ruimte en zitplaatsen, maar net als in het Hawker Center deel je je tafel met anderen.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: EPA
Content: David Bremmer
Bron: plc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!