Gezondheidsdienst van Thailand waarschuwt voor het eten van rauw, half gekookt eten, dit kan dodelijk zijn 

BANGKOK:- Uit een onderzoek van de Health Service Support Department bleek dat 28 procent van de Thais het risico loopt parasieten en bacteriële infecties op te lopen omdat ze maar al te graag ongekookt vlees en zeevruchten eten.

Khun Tharet Kranaiawiwong, de directeur van de departement Health Service Support, zei dat het onderzoek van 5 tot 31 maart landelijk 113.847 respondenten omvatte.

Van de 28 procent die van rauw voedsel houdt, zei 22,2 procent dat ze graag ongekookte zeevruchten zoals somtam (pittige papajasalade) met rauwe garnalen, inktvis of krab eten.

Hij zei dat 10,9 procent zei dat ze graag rauwe zoetwatervis, garnalen, oesters en krabben aten in zure en pittige salades, 7,3 procent van rauw of licht gekookt vlees hield in traditionele Isaan-gerechten zoals larb, en 5,9 procent ging voor rauw varkensvlees.

Tharet zei dat het onderzoek aantoonde dat de gevaarlijke eetstijl van deze groep langdurige ernstige ziekten kan veroorzaken.

Hij waarschuwde ook dat het korte tijd blancheren of dompelen van vlees in heet water geen bacteriën, parasieten of parasieteieren doodt.  Hij zei dat degenen die graag rauwe krab eten, uiteindelijk parasietlarven kunnen eten, die zich in de longen kunnen nestelen en daar minstens een maand kunnen blijven.  In sommige gevallen kan de parasiet de mens doden, zei hij.

Wie van rauw varkensvlees houdt, kan ook besmet raken met Streptococcus suis, een ziekteverwekker die bij varkens leeft en die gehoorbeschadiging en hoge koorts kan veroorzaken.  Dit kan ook de patiënt doden, zei hij.

Dr. Arkhom Praditsuwan, adjunct directeur van de afdeling Health Service Support, zei dat Thais hun gedrag moeten veranderen en vers gekookt voedsel moeten consumeren om bacteriën en parasitaire infecties te voorkomen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!