Geweld in Myanmar escaleert met opkomst van ‘zelfverdedigings’-groepen

~BUURMANS LEED TROOST~
(Ons eigen leed lijkt minder zwaar, als men weet dat ook anderen lijden)

YANGON:- Het geweld in Myanmar na de staatsgreep is geëscaleerd naarmate anti-junta “zelfverdedigings”-troepen opstaan ​​om het leger aan te pakken, aldus een rapportage vandaag, maandag 28 juni, dat waarschuwt voor het verlies van vele mensenlevens als het regime zijn volledige macht in de daaropvolgende jaren met hardhandig optreden gebruikt.

Myanmar is in rep en roer sinds de staatsgreep van februari die de regering van Aung San Suu Kyi verdreef, met meer dan 880 doden bij een hardhandig optreden van de junta tegen afwijkende meningen, zo berichtte een lokale mediagroep.

In sommige gebieden heeft de lokale bevolking – vaak met jachtgeweren of wapens vervaardigd in geïmproviseerde junglefabrieken – “eigen defensiekrachten” gevormd om terug te vechten.

Als reactie daarop heeft het leger helikopters en artillerie ingezet, onder meer tegen groepen in de noordwestelijke staat Chin en langs de oostgrens met Thailand.

 “Geconfronteerd met een gewapende opstand, kan worden verwacht dat de Tatmadaw (het leger van Myanmar) zijn militaire macht zal ontketenen tegen burgers”, zei de International Crisis Group vandaag.

 “Het leed zal enorm zijn, vooral voorvrouwen, kinderen en ouderen, die de grootste ontberingen ondervinden van geweld en ontheemding.”

Er hebben botsingen plaatsgevonden in gebieden waar al tientallen jaren geen conflict meer is geweest, waardoor humanitaire organisaties gedwongen werden tot een race om nieuwe operaties en bevoorradingslijnen op te zetten, aldus de ICG.

Volgens de Verenigde Naties zijn tot nu toe al naar schatting 230.000 mensen ontheemd door gevechten en onveiligheid.

 De zelfverdedigingsgroepen dragen bij aan de vluchtige mix in het arme Zuidoost-Aziatische land, waar meer dan 20 etnische rebellengroepen zich vóór de staatsgreep al in verschillende stadia van het conflict met de staat bevonden.

Nu de economie instort, kunnen de nieuwe milities ‘op zoek gaan naar inkomsten die verder gaan dan de ad-hocdonaties van de gemeenschap die hen tot dusver hebben gesteund’, zo waarschuwde de ICG.

Vorige week stierven zeker zes mensen in een vuurgevecht tussen veiligheidstroepen en een zelfverdedigingsgroep in de tweede stad van het land, Mandalay.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Azië 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!