Gepensioneerde expats voelen de hete adem van de Thaise fiscus in de nek

PATTAYA:- De nieuwe regering van premier Srettha Thavisin, geleid door de Pheu Thai-partij, heeft al enorme investeringen in de Thaise visumprogramma’s voor de korte termijn bewerkstelligd.  Chinese massatoeristen kunnen bijvoorbeeld nu 30 dagen visumvrij binnenkomen, in ieder geval tot februari 2024, en lijken geen problemen te ondervinden om indien nodig nog een maand door de immigratie te komen. 

Het Ministerie van Sport en Toerisme is van plan het komende fiscale jaar 600 miljoen baht te besteden aan overzeese marketingcampagnes om het toerisme te promoten. Er wordt gespeculeerd dat sommige bezoekers, waaronder Europeanen en Russen, binnenkort bij binnenkomst een visumvrij verblijf van 90 dagen kunnen krijgen.

Maar ongeveer 250.000 expats, voornamelijk mannen die afhankelijk zijn van een jaarverlenging op basis van hun pensioen of huwelijk, voelen zich steeds meer aan de kant gezet?

Betsie met de bekende Thaise gitarist Lam Morisson tijdens onbezorgde tijden in de Siam Country Club in Pattaya

Mevrouw B. B uit Maasdijk (Nederland) die 27 jaar geleden met pensioen ging in Thailand, zei: “We horen alleen maar slecht nieuws voor ons, zoals meer visumbureaucratie en de dreiging van extra belastingen.” Ze voegde eraan toe dat het verlengen van zijn jaarlijkse verblijfsvergunning met immigratie een heel gedoe zou zijn vanwege de aanvullende documentatie, deels vanwege onverwachte vereisten. Brieven aan de Bangkok Post en zorgen in expatclubs in het hele land roepen soortgelijke zorgen op.

Hoewel de immigratieautoriteiten over de details kunnen beslissen, bestaat er bezorgdheid dat bankafschriften van een Thaise bank die het kassaldo of de maandelijkse overboekingen van een aanvrager bewijzen, nog complexer zijn geworden. Er wordt ook steeds meer nadruk gelegd op het bewijzen van een Thais adres, niet alleen via de rapportage van 90 dagen, maar ook via updates van het TM30-registratieformulier nadat u het land zelfs maar een dag of twee hebt verlaten. 

Een andere ergernis is momenteel de herinterpretatie van het belastingbeleid van de Thaise belastingdienst, volgens welke inkomsten van Thais of buitenlanders, ongeacht de bron, vanaf begin 2024 belastbaar zullen zijn in Thailand. De kwesties zijn te ingewikkeld volgens sommige medelanders maar de zorg voor de meeste gepensioneerden is dat ze moeten leven van het pensioeninkomen uit het thuisland dat daar al is belast, met of zonder een formeel dubbelbelastingverdrag. 

Hoewel buitenlandse en overzeese bedrijfsinkomsten, winsten of valutamanipulatie ongetwijfeld het middelpunt van de belangstelling van de belastingdienst zijn, blijven de implicaties voor de typische gepensioneerde of buitenlander die met een Thai getrouwd vooralsnog een mysterie. 

Een mogelijke ontwikkeling zou kunnen zijn dat voor verlenging van een jaarvisum binnen één of twee jaar een TIN (Tax Identification Number) vereist is, dat op aanvraag door de Belastingdienst wordt afgegeven. Het bezit van een TIN betekent niet automatisch een belastingplicht of -betaling. Maar óók dit zou een heel gedoe zijn.

De rijkere expats zijn al overgestapt op minder belastende maar duurdere alternatieve visa. Een vijfjarig elitevisum met meerdere binnenkomsten kost nu 900.000 baht. Hoewel het verre van bureaucratisch is, heeft Elite het voordeel dat het geen certificering vereist voor een ziektekostenverzekering of voortdurende controles van het rekeningsaldo. Er is ook het langetermijnverblijfsvisum van tien jaar, dat zichzelf bestempelt als ‘belastingvrij’, maar wordt gecontroleerd door een zware bureaucratie die wordt gecontroleerd door de Thaise raad van investeringen.

De eenjarige visa voor expats, meestal gepensioneerden met een bescheiden inkomen, lijken dus tussen de wal en het schip te belanden, gezien de wens van de Thaise regering om de inkomsten te verhogen door de regels voor kortetermijntoeristen te versoepelen en haar voorkeur voor expats die rijk genoeg zijn om te investeren in opties voor de langere termijn. vast. 

Het zal waarschijnlijk enkele maanden duren voordat alle implicaties uit verschillende overheidsbronnen duidelijk zijn geworden. Zelfs dan zal de netelige vraag blijven bestaan ​​of visumagenten wel of niet kunnen helpen met de groeiende hoeveelheid vereiste documentatie.

Met dank aan Mw. Barto voor haar medewerking.

Olleke Bolleke in Thailand

Tags:

4 gedachten over “Gepensioneerde expats voelen de hete adem van de Thaise fiscus in de nek”

  1. Het is te hopen dat er een groep expats die zaak onder een vergrootglas gaat nemen.
    Helaas heb ik er de tijd niet voor, het zou fijn zijn als er een Falangtaxthailand Facebookgroep komt die zich gaat verzetten.
    Zo zijn er op Facebook ook enkele groepen actief die het Thaise dual pricing behandelen.

  2. Ik woon hier bijna 4 jaar maar voel mij eerder economisch vluchteling dan expat.
    Met een pensioen +aow van totaal 2000 euro is het hier goed leven (als je vrouw niet te duur is). In NL had ik waarschijnlijk als ouwe l*l van 72 nog steeds moeten werken

    1. De Thaise regering is ook van mening dat het jou veel te goed gaat.
      Als ze jou straks bijvoorbeeld 10% gaan belasten dan heb je maandelijks nog maar 1800 eurie te besteden.
      Hoe voel jij je dan ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!