Gepensioneerde expats houden hun toko in de badplaats Pattaya draaiende

~STADSNIEUWS~

PATTAYA:- Hungry Hippo is één van de weinige eet- en drinkgelegenheden die nog steeds druk zijn in Pattaya, het oudste strandresort van Thailand, waar de ooit zo levendige, door toerisme aangedreven economie werd verwoest door de COVID-19-pandemie.

Meer dan 70% van de bars en restaurants in Pattaya is gesloten sinds de eerste golf van besmettingen Thailand in maart 2020 trof, waardoor het land in april en mei werd afgesloten.  Waarschijnlijk zullen er meer volgen in de tweede golf, die begon in december en die beperkingen opgelegd heeft gekregen in 61 van de 77 provincies van Thailand, waaronder de provincie Chonburi

Deze keer mochten restaurants open blijven, ook al zijn de bars en massagesalons van het resort gesloten en de straten zo goed als leeg.

Wij, van Hungry Hippo., realiseerden ons dat mensen blijven eten’, zo vertelde Robin Ingle, de Welshe eigenaar van de Hungry Hippo.  “Voor ons is het goed, want met de gesloten bars hebben we het drukker dan ooit.”

Hungry Hippo, gelegen in Soi Buakhao, is een ontmoetingsplaats voor de eenzamen, het grootste deel van onze klanten zijn farangs van tussen de 65 en 80 jaar oud, die allemaal van een pensioen moet leven waarvan de waarde van de baht niet erg gunstig is. 

En nu covid19 pandemie er bovenop komt, maakt iedereen zich zorgen en let iedereen op hun centjes, aldus, aldus Robin Ingle, die in 2018 Hungry Hippo startte. De Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Australische dollar hebben de afgelopen twee jaar allemaal terrein verloren ten opzichte van de baht, hoewel de lokale waarde van het pond licht is gestegen.  sinds Brexit.

De Hungry Hippo biedt voornamelijk Britse en Amerikaanse gerechten tegen lage prijzen, zelfs voor Thaise begrippen.  Dagmenu’s die op het voorraam zijn geplakt, bevatten bijvoorbeeld een diner met gebraden kip voor 99 baht en karbonade met vijf groenten en jus voor 149 baht.

Het restaurant bevindt zich in Buakhao Street, bekend om zijn neonverlichte meisjesbars, goedkope huurprijzen en een grote populatie westerse gepensioneerden, voornamelijk uit het VK, de VS en Australië.  Volgens politie-kolonel Khemmarin Pissamai, die tot 1 januari 2020 aan het hoofd stond van de politie van de stad, zijn er naar schatting 15.000 buitenlandse gepensioneerden in Pattaya.

Westerse gepensioneerden zijn ook te vinden in andere Thaise strandresorts zoals Phuket en Hua Hin, maar Pattaya trekt meestal een specifieke demografie aan: mannen, alleenstaanden en vaak aan de onderkant van de economische schaal van expats.  “Ze houden van de levensstijl hier, omdat de kosten van levensonderhoud goedkoper zijn”, O zei Khemmarin.  “De meesten van hen zijn alleenstaand, leven van een pensioen of een pensioenuitkering die, als ze in hun thuisland zouden wonen, nauwelijks hun uitgaven zouden dekken, maar hier kunnen ze genieten van een goede levensstandaard.”

In 2019 bedacht Robin Ingle zijn formule met de Hungry Hippo waar zowel toeristen als gepensioneerden, voor een omzet van ongeveer 3 miljoen baht per maand zorgden. Door de covid19 impact is het personeelsbestand gehalveerd en is de omzet gemiddeld teruggelopen tot 900.000 baht per maand, maar de Hungry Hippo blijft winstgevend. 

De 58-jarige Robin bracht zijn jeugd door met werken in pubs in het Verenigd Koninkrijk, en kwam 34 jaar geleden aan in Thailand, verhuisde uiteindelijk naar Pattaya en zette een half dozijn restaurants op.  Hij woonde tussen 2011 en 2018 in Nha Trang, Vietnam, waar hij drie restaurants exploiteerde en vervolgens verkocht voordat hij terugkeerde naar Pattaya om Hungry Hippo te openen.  

Als gezellige man heeft hij het restaurant omgetoverd tot een sociale club voor wat hij de ‘Old Chaps’ noemt.

‘Mensen komen hier samen voor ontbijt, diner en thee,’ zei Ingle.  “Er zijn hier veel alleenstaande mannen en ze houden van het gezelschap. Er zijn ontzettend veel eenzame jongens in Pattaya.”  Sommigen zijn gestrand door de pandemie.  ‘Veel jongens zitten hier vast. Ze hebben geen gezin. Ze hebben niet de inkomsten om verder te gaan, en eigenlijk zijn al hun vrienden hier.’

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Peter Janssen
Vertaling: Olleke Bolleke in Pattaya
Bron: AssiaNikkei.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!