Geen gevallen van apenpokken in Thailand bekend

BANGKOK:- Er zijn geen gevallen bekend van apenpokken in Thailand, aldus dr. Yong Poovorawan, hoofd van het centrum voor klinische virologie aan de Chulalongkorn Universiteit.

Hij deed de bewering om de vrees weg te nemen over de mogelijke verspreiding van de zeldzame ziekte in dit land, na meldingen van bevestigde en vermoedelijke gevallen deze week in het VK, Canada, België en Nederland.  Apenpokken is geen nieuwe ziekte en er bestaat een vaccin voor, zei dr. Yong.

In tegenstelling tot de overdracht van pokken, die via druppeltjes in de lucht wordt verspreid, wordt apenpokken overgedragen wanneer een persoon in contact komt met het virus via besmette lichaamsvloeistoffen of wonden, zei hij.

Aangezien het apenpokkenvirus echter wordt overgedragen door knaagdieren, en geïnfecteerde patiënten in andere landen meestal in het verleden in direct contact zijn geweest met vreemde dieren, zei de arts dat hij heeft afgeraden om exotische huisdieren van overzee het land in te laten.  Er is nog nooit een apenpokkenvirus aangetroffen bij lokale apen in Thailand, zei hij.

De beste manier om jezelf tegen apenpokken te beschermen is bijna hetzelfde als het voorkomen van de verspreiding van Covid19, zei de dokter, eraan toevoegend dat handen wassen en persoonlijke hygiëne noodzakelijk zijn.

Khun Anan Jongkaewwattana, een viroloog bij het Nationaal centrum voor genetische manipulatie en biotechnologie, afgekort het Biotec, zei ondertussen dat een nieuwe uitdaging waarmee virologen over de hele wereld worden geconfronteerd, is dat geïnfecteerde mensen het kunnen verspreiden zonder symptomen te vertonen.

Dat verklaarde waarom de recente ontdekking van zeven gevallen in het VK tot bezorgdheid heeft geleid in andere delen van de wereld, zei hij.

Canada onderzoekt meer dan een dozijn verdachte gevallen, Spanje heeft 23 verdachte gevallen geregistreerd en België  heeft volgens rapporten 2 gevallen bevestigd en Nederland één.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!