Géén enkele militaire ambtenaar zal nog winkelen op Lazada, verklaart een legergeneraal in Thailand

BANGKOK:- In reactie op een “aanstootgevende” TikTok-advertentie beval de Thaise legerchef generaal Narongpan Jitkaewtha gisteren alle militaire eenheden om te stoppen met het kopen van goederen op de Lazada-winkelplatforms. Hij beval ook officieren om te voorkomen dat bestelwagens militaire complexen binnengaan.

 “Militaire officieren kunnen goederen kopen van andere e-commerceplatforms, maar ze zullen hun aankopen buiten moeten ophalen”, aldus het militaire persbericht.

De pers voegde eraan toe dat Lazada-bezorgvrachtwagens eerder het Royal Thai Army-complex in de wijk Phra Nakhon in Bangkok mochten betreden. Los daarvan heeft het ministerie van Digitale Economie en Samenleving (DES) gezegd dat het alle betrokken partijen zal aanklagen omdat de advertentie wordt gezien als een belediging van de monarchie.  DES-minister Chaiwut Thanakamanusorn heeft naar verluidt ambtenaren opgedragen bewijsmateriaal te verzamelen voordat de zaak wordt overgedragen aan de Technology Crime Suppression Division.

Ondertussen heeft de prominente activist, Khun Srisuwan Janya, die ook voorzitter is van de Vereniging voor de bescherming van de Thaise grondwet, een klacht ingediend tegen influencer Aniwat Prathumthin of Nara Crepe Katoey, Intersect Design Factory en Lazada Thailand voor het maken van een advertentie die de spot drijft met de  gehandicapten en de monarchie.

De TikTok-advertentie, onderdeel van Lazada’s 5.5-verkoopcampagne, werd vorige week woensdag geplaatst en is gemaakt door Aniwat en Thidaporn Chaokuwiang.  Kort nadat het online was geplaatst, veroorzaakte de clip – waarin een vrouw in een rolstoel wordt afgebeeld die wordt gepest door een ander personage van adellijke afkomst – opschudding op het net.

De hashtag #BanLazada werd vrijwel onmiddellijk populair op Thaise Twitter, met burgers die Lazada bekritiseerden voor het bespotten van gehandicapten en het koningshuis.  Veel royalisten dreigden ook de Lazada-app van hun mobiele apparaten te verwijderen.

Lazada verontschuldigde zich echter op vrijdag en zei dat dit “een onaanvaardbare fout” was. “We erkennen volledig dat de inhoud kwetsend en vernederend was voor de menselijke waardigheid.  Zodra we op de hoogte waren van het incident, hebben we onmiddellijk geëist dat de post zou worden verwijderd”, aldus de verklaring.

“Lazada keurt de spot van anderen niet goed, ook niet van mensen met een handicap.  Het is absoluut onaanvaardbaar en een schending van de waarde van Lazada om respectvol en inclusief te zijn.”

Ondertussen zei Intersect Design Factory Co, die de influencers had ingehuurd om de campagne van Lazada te promoten, laten weten dat het duo een openbare verontschuldiging heeft afgegeven en de verantwoordelijkheid heeft genomen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!