Foeragerende olifanten in Chiang Mai vergiftigd door het landbouwvergif “paraquat”

~DE GIFBEKER LEDIGEN~
(Iets vervelends tot het einde toe moeten verdragen)

CHIANG MAI:- Zeven olifanten liepen ernstige brandbaarheid op aan hun mond en tong door het eten van gras dat besmet was met het herbicide paraquat in een grensdorp in het Omkoi-district.

Vijf van deze dikhuiden verkeren naar verluidt in kritieke toestand.

De paraquatvergiftiging vond donderdagavond laat plaats in het dorp Khorphator.  De gedomesticeerde olifanten waren vrijgelaten om voedsel te zoeken en aten het gras op nabijgelegen boerderijen die waren besproeid met de verboden chemische stof.

De dierenartsen en reddingswerkers werden met spoed te hulp geroepen nadat het dierenleed van de olifanten aan het Centrum voor Olifanten- en Wildlife Research van de Universiteit van Chiang Mai en aan de Kusol Songkhor-reddingsstichting was gemeld.

Het duurde enkele uren voordat het team het afgelegen dorp bereikte, dat vlakbij de grens ligt.

De dierenartsen onderzochten de dieren en stelden paraquatvergiftiging vast.  De chemische stof had ernstige brandblaren  rond hun mond en de tongen van de dieren veroorzaakt. Ze maakten de wonden schoon en gaven de olifanten ontstekingsremmers.

Bij vijf van hen werd de diagnose in kritieke toestand gesteld.  Ze werden per vrachtwagen naar het Olifantenziekenhuis in Lampang gebracht voor verdere behandeling, maakte de Thai Elephant Alliance bekend op haar Facebook-pagina.

Het Center for Elephant and Wildlife Research zei dat de eerste drie al in het ziekenhuis waren aangekomen.  De anderen zouden gisteravond laat arriveren.

Het gebruik van paraquat is illegaal in Thailand.  De NHSC heeft een resolutie uitgevaardigd die het gebruik van paraquat en chloorpyrifos in de landbouw verbiedt, met ingang van 1 juni vorig jaar.  Boerengroepen hebben hard gelobbyd tegen het verbod, met het argument dat ze geen alternatieve chemicaliën hebben voor de bestrijding van insecten en onkruid.  Velen boeren blijven dit landbouwvergif gebruiken.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content te zeerst aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Phanumet Tanraksa
Content: Olleke Bolleke in Noord Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!