Finse directeur aangehouden wegens vermeende mishandeling van 1.100 Thaise bessenplukkers 

HELSINKI:- De Finse politie heeft de CEO van het bessenbedrijf “Polarica” ​​aangehouden en gearresteerd op verdenking van mensenhandel.  De directeur, Mr. Jukka Kristo zou naar verluidt 1100 Thaise bessenplukkers hebben “bedrogen” en onder “slechte omstandigheden” hebben gehuisvest.

Dit jaar vloog Mr. Kristo’s bedrijf ongeveer 1100 Thais naar Finland om als bessenplukker te werken – een sector die sterk afhankelijk is van buitenlands personeel.  De CEO regelt al enkele jaren seizoenswerk voor Thais.

In totaal hebben 17 van Kristo’s Thaise bessenplukkers klachten ingediend over dwangarbeid en lage lonen bij het Thaise bureau dat hen in dienst had.  Alle 17 keerden terug naar Thailand met de hulp van de Koninklijke Thaise Ambassade in Helsinki.

Het Thaise Ministerie van Arbeid maakte gisteren bekend dat zij bereid zijn om de vermeende slachtoffers van mensenhandel te helpen.

Naar aanleiding van de klachten vermoedde de Finse politie dat Kristo’s Thaise bessenplukkers “in een situatie van afhankelijkheid van hun werkgever” waren en gedwongen waren om in slechte omstandigheden te leven.

De Finse politie bevestigde het strafrechtelijk onderzoek toen ze Kristo in de kustplaats Oulu arresteerden.

Het bedrijf “Polarica”, dat die bosbessen, vossenbessen, bergbraambessen, veenbessen, aardbeien, frambozen, duindoorns, rode aalbessen en zwarte bessen verkoopt – heeft een persbericht uitgebracht waarin de beschuldigingen worden ontkend.

Ondanks de aantijgingen zullen de bedrijfsactiviteiten van het bedrijf gewoon doorgaan, zo blijkt uit het persbericht. Het bedrijf zegt dat ze zich strikt houden aan de Finse wet op het plukken van buitenlandse bessen en zegt dat hun werving van Thaise arbeiders “verantwoordelijk” is.

Volgens het Thaise ministerie van werkgelegenheid zullen dit jaar bijna 4000 Thais in Finland werken. Vorig jaar dienden 70 van de 3.200 Thais die in Finland werken klachten in over arbeidskwesties.

De Finse rechtbank neemt mensenhandel in de bessenplukindustrie uiterst serieus.  In januari vorig jaar veroordeelde het Finse Hooggerechtshof een bessenteler uit Hankalsami tot een jaar en 10 maanden gevangenisstraf wegens mensenhandel.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: scandasia
Content: Olleke Bolleke in Europa
Bron: scandasia.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!