Er bevinden zich generaals, tycoons en andere politieke hotemetoten onder de kandidaten voor de premier bij de verkiezingen in Thailand

BANGKOK:- Twee generaals die betrokken waren bij staatsgrepen, een pro-cannabis minister van Volksgezondheid en een zakenvrouw wier vader en tante in ballingschap vluchtten nadat ze van de macht waren verdreven, zouden maar zo de volgende premiers van Thailand kunnen worden, nu de politieke partijen de laatste hand leggen aan hun keuze voor de topbaan.

Thailand houdt op 14 mei verkiezingen en de partijen hebben tot vrijdag de tijd om hun premierkandidaten te benoemen, waarvan er in augustus een zal worden gekozen in een gezamenlijke stemming van het nieuw gekozen parlement en de benoemde senaat.

Volgens de verkiezingscommissie zijn zittend premier Prayuth Chan-ocha en zijn plaatsvervanger Prawit Wongsuwan – beide voormalige legerleiders van dezelfde militaire kliek – door hun respectieve partijen voorgedragen, evenals Anutin Charnvirakul, de minister van Volksgezondheid die het voortouw nam bij de controversiële legalisering van cannabis in Thailand, en minister van Handel Jurin Laksanawisit.

Bij de verkiezingen staan politieke groeperingen die worden gesteund door het koningsgezinde leger en het establishment in Bangkok, tegenover een oppositie onder leiding van de populistische Pheu Thai partij, die samen met haar eerdere incarnaties sinds 2001 elke verkiezing heeft gewonnen.

Pheu Thai, gecontroleerd door de miljardairsfamilie Shinawatra en haar zakelijke bondgenoten, heeft de politieke nieuweling Paetongtarn Shinawatra, 36, tot premier benoemd, in de hoop de kiezersbasis die vader Thaksin en tante Yingluck aan de macht bracht voordat zij door het leger ten val werden gebracht, nieuw leven in te blazen.

Paetongtarn heeft consequent de leiding genomen in de opiniepeilingen, maar de partij moet nog bevestigen dat zij de definitieve keuze wordt.

Een vooraanstaande partijbron, die niet geïdentificeerd wil worden omdat hij niet met de media mag spreken, vertelde Reuters op woensdag dat Pheu Thai twee andere kandidaten zal aanwijzen – de partijman Chaikasem Nitisiri en de populaire vastgoedmagnaat Sretta Thavisin, die dinsdag ontslag nam als directeur van ontwikkelaar Sansiri Pcl.

Pita Limjaroenrat, een andere oppositiefiguur, werd voorgedragen door zijn partij Move Forward, die populair is bij jonge kiezers.

Thailand’s Prime Minister Prayuth Chan-ocha talks to at reporters at the government house in Bangkok, Thailand, Monday, March 20, 2023. Thailand’s Prime Minister Prayuth, who is seeking to be returned to office, announced that he has dissolved Parliament, setting the stage for a general election in May.(AP Photo/Sakchai Lalit)

Premier Prayut, 69 jaar, is premier sinds zijn coup in 2014 tegen de Pheu Thai regering en is de kandidaat voor de nieuwe United Thai Nation partij, hoewel hij volgens de grondwet nog maar twee jaar premier mag zijn.

Woensdag riep hij Thailand op zich te verenigen.

“Als dit land geen vrede kent en problemen heeft, zullen we kansen missen”, zei hij.

Zijn 77-jarige mentor en voormalig junta-lid Prawit, stelt zich kandidaat voor de regerende Palang Pracharat-partij en heeft zich voorgesteld als een vredestichter die tussen de strijdende kampen van Thailand’s 18 jaar onrust kan staan.

Politieke deskundigen zeggen dat de generaals een voordeel hebben in de race, omdat zij de junta hebben geleid die de huidige senatoren heeft benoemd.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Reuters.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!