Er bestaan twijfels over de rechtmatigheid van de uitspraak van het constitutionele hof van Thailand over Prayut Chan-o-cha 

BANGKOK:- De Pheu Thai partij heeft twijfels geuit over de legitimiteit van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof die de verlengde ambtstermijn van premier Prayut Chan-o-cha handhaaft.

De belangrijkste oppositiepartij heeft in een verklaring twijfels geuit over de legitimiteit van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de relevante delen van de huidige grondwet en de maximale termijn van acht jaar voor Prayut onder het handvest.

Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat Prayut zijn termijn van acht jaar nog niet heeft voltooid en dat zijn “termijn” begon in 2017, het jaar waarin de grondwet werd afgekondigd, in plaats van in 2014, het jaar waarin hij werd vervangen door een staatsgreep die hij zelf had georkestreerd als legerleider eerder dit jaar.

De Pheu Thai-partij beschuldigde het Grondwettelijk Hof van het uiteindelijk niet nakomen van de formulering en interpretatie van het handvest met betrekking tot de achtjarige regering van de premier.

De conclusie van de meerderheid van de rechters van het Grondwettelijk Hof dat Prayuts ambtstermijn van acht jaar in aanmerking kan worden genomen in verband met de afkondiging van de grondwet, lijkt zonder enige redelijke rechtvaardiging te zijn, aldus de verklaring van Pheu Thai.

Een dergelijke controversiële beslissing van het Grondwettelijk Hof lijkt een precedent te hebben geschapen dat in de toekomst waarschijnlijk de weg vrijmaakt voor dubbele moraal bij het behandelen van belangrijke juridische zaken, aldus de verklaring.

De onbeantwoorde vraag naar de rechtmatigheid van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof zal in alle geledingen van de samenleving meer zorgen baren dan de zaak waarin de rechtbank hem toestond weer aan de macht te komen.

De Move Forward-partij heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt opgemerkt dat de controversiële uitspraak van het Grondwettelijk Hof die de verlengde termijn van Prayut steunt, mensen in het hele land opnieuw in wanhoop en frustratie heeft gestort.

De Move Forward-partij adviseerde mensen om naar de stembus te gaan en te weigeren te stemmen op parlementsleden en partijen die Prayut als regeringsleider blijven steunen, zoals het geval was bij de verkiezingen van 2019.

De op een na grootste oppositiepartij drong erop aan dat de kiescommissie parallel met de volgende algemene verkiezingen een landelijk openbaar referendum zou houden om erachter te komen of de meeste kiezers de voorkeur geven aan een ingrijpende wijziging van de hele grondwet, waardoor ‘onafhankelijke’ instanties zoals het Grondwettelijk Hof effectief kunnen regeren. rechtvaardigheid en het vermijden van dubbele standaarden.

Ondertussen voorspelde Pheu Thai-partijleider Chonlanan Srikaew dat Prayut het Huis van Afgevaardigden tussen eind november en half december zou ontbinden, wat een algemene verkiezing van parlementsleden in februari mogelijk zou maken.

Premier Prayut zal waarschijnlijk het Huis van Afgevaardigden ontbinden na het hosten van APEC-vergaderingen die gepland zijn voor 19-20 november.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: AseanNow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!