Eerste geval van XAY.2 Covid19 variant in Thailand bevestigd

BANGKOK:- Volgens viroloog Yong Poovorawan kunnen nieuwe coronavirusstammen van bezoekers uit westerse landen een grotere bedreiging voor de gezondheid vormen dan oudere stammen van toeristen die uit China komen. 

Temidden van bezorgdheid over toenemende infecties met China dat de reisbeperkingen versoepelt, schreef dr. Yong vrijdag op zijn Facebook-account dat de recente uitbraak in China voornamelijk wordt geleid door de Omicron-subvariant van Covid-19, BA.5, die zich al in Thailand had verspreid. “We zouden ons meer zorgen moeten maken over de stammen die zich niet in Thailand hebben verspreid, vooral de BQ-variant uit westerse landen, die alarmerender is”, zo schreef deze vooraanstaande viroloog.

Zojuist bevestigd Thailand zijn eerste bevestigde geval van de XAY.2-variant van Covid-19 gezien, maar de mensen in de buurt van de patiënt waren niet besmet, aldus het Departement Medische Wetenschappen. Dr. Supakit Sirilak, directeur-generaal van de afdeling,  die deze informatie bekend maakte.

XAY.2 is een hybride van de AY.45 Delta-variant en de BA.4/5 Omicron-variant. Tot nu toe zijn er wereldwijd 344 gevallen van de hybride gemeld, zo verklaarde deze wetenschapper.

Dr. Supakit zei ook dat het land nog geen gevallen heeft ontdekt van de zeer overdraagbare Omicron XBB.1.5-variant, die zich snel verspreidt in de Verenigde Staten. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gezegd dat het nog niet genoeg gegevens heeft over de ernst van XBB.1.5, of een klinisch beeld van de impact ervan. Het zei dat het geen indicatie zag dat de ernst ervan was veranderd, maar dat een verhoogde overdraagbaarheid altijd een punt van zorg is. 

Dr. Supakit nam de zorgen over inkomende Chinese aankomsten weg door te zeggen dat 97% van de nieuwe Covid-19-gevallen in China de oudere BA.5.2- en BF.7 Omicron-varianten waren, die zich niet sneller verspreiden dan de Covid-varianten die in Thailand worden aangetroffen.

Viroloog Yong Poovorawan heeft ook gezegd dat nieuwe Covid-19-stammen van bezoekers uit westerse landen een grotere bedreiging voor de gezondheid kunnen vormen dan oudere stammen van toeristen die uit China komen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!