De grens voor het bloed-alcohollimiet voor bestuurders van voertuigen gaat in Thailand vastgesteld worden op 0%

BANGKOK:- Het Centrum voor Alcoholstudies, afgekort het CAS heeft de relevante autoriteiten gevraagd om de limiet voor de alcoholconcentratie in het bloed (ook wel BAG* genoemd) voor bestuurders in Thailand vast te stellen op 0% in plaats van 0,05%, aangezien bestuurders 0,05% BAG in hun lichaam hebben en nog steeds dodelijk verkeer veroorzaken ongelukken.  

De wettelijke BAG in Thailand is 0,05%.  Dit betekent dat automobilisten in dit land mogen rijden als hun BAG minder is dan 0,05% of 50 milligram alcohol in 100 milliliter bloed.  Dit komt overeen met de waarde van twee glazen wijn of bier.

De vicevoorzitter van het CAS, Khun Ponthep Wijitkunakorn illustreerde waarom de wettelijke limiet voor het alcoholpromillage van een bestuurder moet worden gewijzigd, gebaseerd op een dodelijk verkeersongeval in de Isaan-provincie Sisaket waarbij vijf mensen om het leven kwamen.  De bestuurder, de 30-jarige Likit Tarut, botste met zijn sedan tegen een motorfiets, reed vervolgens over het vluchtheuvel en kwam in botsing met een andere zwarte sedan.  De motorrijder, de bestuurder van de zwarte sedan en vier inzittenden zijn op de plaats van het ongeval overleden.  Likit onderging een test waaruit bleek dat hij minder dan 0,05% alcohol in het bloed had.

Khun Ponthep wees erop dat een bestuurder met een alcoholconcentratie in het bloed van minder dan 0,05% toch een ernstig verkeersongeval kan veroorzaken, waardoor de BAG-norm mogelijk niet geschikt is.  Ponthep voegde eraan toe dat het percentage ook niet voldoet aan de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).  Ponthep stelde voor dat Thailand de standaardwaarde voor BAC zou moeten wijzigen in 0%, zoals voorgesteld door de WHO.  Hij zei dat 15 landen over de hele wereld de BAG op 0 hebben gezet en dat ongeveer 27 landen de BAG op een zeer laag percentage van 0,03% hebben ingesteld.

* Het BAG wordt uitgedrukt in het alcoholpromillage: Dit is het aantal gram alcohol per liter bloed of het aantal milligram alcohol per milliliter bloed.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thaise media

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!