Eerst het varkensvlees en nu de eieren: Thailand spant zich in om voedselinflatie tegen te gaan

BANGKOK:- Vice-premier en minister van Handel, khun Jurin Laksanawisit waarschuwde gisteren de verkopers van eieren om de eierprijs niet te verhogen te midden van een dreigend tekort.

Hij liet weten zei dat zijn ministerie nog geen prijsverhoging had goedgekeurd en juridische stappen zou ondernemen tegen iedereen die de prijzen van eieren of kippenvlees verhoogt om consumenten uit te buiten.

Hij reageerde op berichten dat de eierprijs zal stijgen omdat boeren de stijgende prijs van kippenvoer niet langer kunnen opvangen.

De minister verklaarde dat de boeren de eierprijs moesten verhogen om de stijgende kosten te dekken, een aanvraag konden indienen bij het ministerie, dat per geval goedkeuring zou verlenen.

Hij voegde eraan toe dat het ministerie niet wilde dat de kostenlast van invloed zou zijn op kleine boeren en een nieuw eiertekort zou veroorzaken. 

De bezorgdheid over de prijs van kip en eieren komt nadat de prijs van varkensvlees is gestegen tot ongeveer 200 baht per kilogram. 

Het ministerie van Handel heeft inmiddels ingegrepen door varkensvlees te verkopen tegen 150 baht/kg in meer dan 600 “blauwe vlag”-winkels in het hele land.

Het ministerie wil ook meer budget om kleine varkenshouders te subsidiëren om varkensvleestekorten te voorkomen.

De zuidelijke vereniging van kippenboeren meldt dat de prijs van een kilo kippenvoer met 3 baht is gestegen tot 15 baht, wat kleine boerderijen ertoe heeft aangezet de prijzen te verhogen tot 3 baht per ei.

De voorzitter van de Thaise pluimvee vereniging, khun Suthep Suwannarat zei dat als ze de prijzen niet mogen verhogen, kleine boeren misschien moeten stoppen met boeren, wat zou leiden tot verdere prijsdruk.

“Momenteel worden er in het hele land ongeveer 51 miljoen kippen gefokt voor eieren”, zei Suthep.  “Als kleine boeren moeten stoppen met boeren, zouden 11-12 miljoen kippen verdwijnen en dit zou de verkoopprijs tot boven de 10 Baht  per ei kunnen duwen.”

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron:  The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!