Een lekkerbekje is een feestmaal in Thailand maar in Europa een dure delicatesse aan het worden

THAILAND:- De verkoop van vis wordt in Europa sterk beïnvloed van de extreme prijzen, maar in Thailand blijft het een lekkernij die voor iedereen betaalbaar is.

Volgens de Engelse website Chippy Chat overwegen veel van de ongeveer 10.000 viswinkels in Groot-Brittannië zelfs te sluiten, aangezien de prijs van een portie stijgt tot meer dan 430 baht, dit als gevolg van de oorlog in Oekraïne, een tekort aan verse vis uit het Russische Noordpoolgebied en binnenlandse inflatiedruk op lonen, gas en elektriciteit. 

Het bekende lekkerbekje is van oudsher zowel goedkoop als populair in Nederland, maar per week stijgen de kosten van dit “visje”, was het voorheen van kabeljauw gemaakt, tegenwoordig krijgt alles zo’n goudgeel jasje om de verkoop van vis op peil te houden. Op menige markt zwemt heek, pangasiusfilet en zelfs koolvis in de kokend hete olie rond.

Daarentegen is het “ lekkerbekje” steevast “fish and chips”  in Thailand genoemd. nog nooit zo populair geweest als nu. Er zouden nu meer dan duizend verkooppunten zijn in Bangkok en meer dan tweehonderd in Pattaya. “Het is waar dat de meeste gefrituurde vis wordt verkocht in Thaise restaurants, die een breed menu bieden in plaats van een gespecialiseerd menu, maar het assortiment is enorm”.

De gemiddelde prijs voor “fish and chips” in een Thais restaurant is ongeveer 270 baht. Maar ook hier varieert de prijs afhankelijk van de gebruikte vis. Geïmporteerde kabeljauw en schelvis zijn veel duurder dan lokale “John Dory” of zelfs geïmporteerd estuarium uit China, soms vermomd als IJslandse of Noorse kabeljauw.

Hoewel het aantal expats dat Thailand bezoekt sinds de jaren negentig ongeveer is gehalveerd, blijft de wens om één bekend en lekker vis in het buitenland te sterk en onweerstaanbaar.

Ik wil u nog wel een kleine waarschuwing meegeven, sinds een aantal jaren wordt de gekweekte zoetwater vissoort “Pangasius Pangasius” gebruikt, die door veel liefhebbers van het lekkerbekje wordt bekritiseerd vanwege de grondsmaak. De Pangasius pangasius komt veelal uit de verontreinigde Mekong-delta Vietnam, waar de vis massaal in grote bassins wordt gekweekt. Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor de eerder genoemde vissoorten. Steeds meer vishandelaren geven aan welke vissoort ze gebruiken voor lekkerbekjes, speciaaltjes of kibbeling.

Olleke Bolleke in Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!