Economen zien het spook stagflatie in Thailand opdoemen

~DE BALANS OPMAKEN~
(Kijken hoe iets verloopt, nagaan er voordeel of nadeel is)

BANGKOK:- Thailand’s economie is gedurende vijf opeenvolgende kwartalen gekrompen, begonnen met een daling van 1,8 procent in het eerste kwartaal van 2020, gevolgd door een alarmerende daling van 12,2 procent in tweede kwartaal.

De krimp was met slechts 6,4 procent in het derde kwartaal minder ernstig, daalde tot 4,2 procent in het laatste kwartaal en 2,6 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.  

De totale inflatie, gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI), steeg in april met 3,41 procent op jaarbasis en bereikte het hoogste niveau in acht jaar en vier maanden.  Deze twee trends hebben sommige economen ertoe gebracht het spook van stagflatie op te roepen, een zeldzame combinatie van trage economische groei en relatief hoge werkloosheid en stijgende prijzen (inflatie).  

De stagflatie wordt meestal in verband gebracht met de jaren zeventig, toen veel ontwikkelde economieën te maken hadden met snelle inflatie en hoge werkloosheid als gevolg van de oliecrisis.  Conceptueel gezien is stagflatie een tegenstrijdigheid in termen, aangezien een trage economische groei waarschijnlijk zou leiden tot een stijging van de werkloosheid, maar niet automatisch tot een stijging van de prijzen. 

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!