Echtpaar in Noordoost-Thailand springt een beter leven binnen met het kweken van sprinkhanen

SURIN:- Een echtpaar in de Isaan is er in geslaagd om naast hun salaris in het onderwijs, Patanga-sprinkhanen, óók wel bekend als Bombay-sprinkhanen te kweken om hun eieren en vlees te verkopen.

Een kilo van de sprinkhanen kost 450 baht, terwijl de eieren voor maximaal 10.000 baht per kg kunnen worden verkocht aan andere sprinkhaanboeren, zo vertelde de 53-jarige leraars khun Somhong Cheuthong.

Sprinkhanen zijn een Thaise delicatesse, vaak gebakken gegeten en als tussendoortje over sprenkelt met sojasaus. Ze worden beschouwd als toekomstig voedsel vanwege hun hoge eiwit- en vetgehalte, en kunnen worden gekweekt met behulp van landbouwrestanten zoals kokosnootkokos en bananenbladeren, zei hij.

Khun Somphong zei dat hij en zijn vrouw, Maneewan, 51, die ook lerares is, al lang op zoek zijn naar een tweede baan om het inkomen te genereren dat ze nodig hebben om de kosten van het opvoeden van twee jonge dochters te dekken. Ze hebben in hun vrije tijd verschillende carrièremogelijkheden uitgeprobeerd, waaronder het openen van een coffeeshop, het fokken van koeien en het telen van druiven.

“Geen van deze kan qua extra inkomen concurreren met die van de sprinkhanen”, zo zei khun Somphong, eraan toevoegend dat hij was begonnen met onderzoek op sociale media hoe hij sprinkhanen in zijn vrije tijd kon kweken.

Hij kocht 100 gram sprinkhaneneieren voor 1.000 baht, die ongeveer 500 sprinkhanen kunnen produceren, en kweekte ze in een zelfgemaakte schuur gemaakt van klamboe van 3×4 meter en twee meter hoog. De grond moet bedekt zijn met zand vermengd met natte kokosnootkokos, bananenbladeren of gemaaid gras.

Nadat de eieren op de grond zijn uitgespreid, hoeft de boer ze alleen maar elke ochtend en avond water te geven. De eieren komen uit en worden volwassen sprinkhanen, waarna ze met elkaar paren en meer eieren produceren, die elke 2-3 dagen kunnen worden geoogst.

Na 45 dagen stoppen ze met het leggen van eieren. De boer verkoopt ze dan voor vlees en start met een nieuwe partij eieren.

Khun Maneewan zei dat sinds ze een paar maanden geleden begonnen, de bestellingen voor sprinkhaneneieren en -vlees non-stop binnenstromen van lokale handelaren en online klanten, wat haar ertoe aanzette om nog twee schuren te bouwen om aan de vraag te voldoen.

Ze zei dat de meeste van haar klanten mede-sprinkhanenboeren zijn die nieuwe partijen eieren nodig hebben voor hun kweekcyclus.

“Het fokken van sprinkhanen is een geweldige parttime carrière met een goed inkomen vanwege de grote vraag. Aan de slag gaan is ook eenvoudig en vereist slechts een kleine investering”, aldus Somhong. “Bovendien, hoe meer mensen ze kweken, hoe meer we eieren kunnen verkopen, waardoor het een duurzaam bedrijf wordt met een constante aanvoer van klanten.”

Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!