Duizenden mensen in zeven staten van Maleisië als gevolg van grote overstromingen geëvacueerd

MALEISIË:- Het aantal mensen dat de afgelopen weken in Maleisië is getroffen door ernstige overstromingen is gestegen tot meer dan 125.000.  Volgens het nationale agentschap voor rampenbestrijding zijn gisteren duizenden mensen geëvacueerd uit hun huizen in zeven staten geëvacueerd.

Een reportage van Reuters somt de getroffen staten op als die van Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Malakka, Negeri Sembilan en Sabah, met 8.727 inwoners die onderdak zoeken in 128 opvangcentra.  In het hele land zijn 125.490 mensen door het natuurgeweld getroffen, waarvan 117.700 inmiddels naar huis zijn teruggekeerd.

De oostkust van Maleisië heeft vaak te maken met overstromingen tijdens het moessonseizoen, dat loopt van oktober tot maart.  Echter, ongekend zware regenval, die op 17 december begon, betekende dat duizenden moesten worden geëvacueerd naar veiligheid, waardoor de hulpdiensten tot het breekpunt kwamen.  Volgens het Reuters-rapport zijn 50 mensen omgekomen bij de overstromingen en worden er nog 2 mensen vermist.

Een waarschuwing voor aanhoudende zware regenval blijft van kracht en het Nationaal rampenbestrijdingscentrum heeft een rampenplan opgesteld.  Het Maleisische Department of Irrigation and Drainage heeft de komende dagen gewaarschuwd voor hoogwater aan de westkust van het schiereiland Maleisië.

De regering heeft 1,4 miljard ringgit (11,2 miljard Thaise baht) toegezegd voor degenen die getroffen zijn door de overstromingen en heeft ook 3 miljoen dollar gevraagd van het Groene Klimaatfonds van de VN, met als doel een nationaal plan voor aanpassing aan de klimaatverandering op te stellen.

De Maleisische regering is al onder vuur komen te liggen van burgers, die kritiek hebben geuit op de trage reactie op de ramp en het gebrek aan hulp bij de reddingsoperaties.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost Azië 
Bron: Reuters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!