Drones zijn in opmars in de Aziatische landbouw: vloek of zegen voor kleine boeren?

ZUIDOOST AZIË:- Door arbeidstekorten en de dalende kost van technologie worden geavanceerde drones om oogsten en inkomens van landbouwers op te krikken steeds populairder in Azië. Maar experts waarschuwen ook voor verlies van banen en groeiende ongelijkheid.

 Manit Boonkhiew zag als kind zijn grootouders op hun rijstboerderij bij Bangkok nog ploegen met waterbuffels en oogsten met de hand. Zijn ouders schakelden over op tractoren en dorsmachines, zelf gebruikt hij nu een razendsnelle drone om zijn veld te besproeien.

Manit kweekt rijst, orchideeën en fruitbomen op ongeveer 16 hectare grond in Ban Mai. Hij maakt deel uit van een coöperatie die onlangs een drone heeft aangeschaft in het kader van een Thais overheidsprogramma om de landbouw te digitaliseren.

Drones om zaden te planten en pesticiden en meststoffen te sproeien worden er steeds populairder. Thailand worstelt al jaren met een arbeidstekort in de landbouw, en door de pandemie nam dat alleen maar toe.

Smartphones, robots en drones
‘Met de drone besparen we niet alleen geld op arbeid, we kunnen ook nauwkeuriger te werk gaan. Het is sneller en veiliger, omdat we niet worden blootgesteld aan de chemicaliën, en het kan ons helpen om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals minder regen’, zegt hij.

De Ban Mai-gemeenschap maakt deel uit van een bredere transformatie van de landbouw in Azië-Pacific. Kunstmatige intelligentie (AI) en big data worden er steeds meer ingeschakeld in combinatie met smartphones, robots en drones om landbouwtechnieken te verbeteren en oogsten en inkomens te verhogen.

De zogenaamde agrotechnologie brengt ook risico’s met zich mee, van banenverlies tot sociale ongelijkheid.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN wordt de trend naar op data gebaseerde precisielandbouw en andere digitale hulpmiddelen gedreven door demografische veranderingen, technologische vooruitgang en klimaatverandering.

‘Zulke oplossingen helpen boeren meer te produceren met minder water, land, grondstoffen, energie en arbeid, terwijl ze de biodiversiteit beschermen en de CO2-uitstoot verminderen’, stelde de FAO deze week nog op een regionale conferentie over digitalisering in de landbouw. ‘Boeren kunnen de oogst optimaliseren, grote kostenbesparingen realiseren, hun efficiëntie verbeteren en hun winsten opkrikken.’

Klik HIER om verder te lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!