Driehonderd gevangenen uit de Ban Noen Sung-gevangenis in Prachin Buri vrijgelaten om hun handjes te laten “wapperen”

PRACHINBURI:- Driehonderd gevangenen zijn vrijgelaten uit de Ban Noen Sung-gevangenis in Prachin Buri.  Ze hebben een pilot-baantrainingsprogramma van het gevangenisdepartement voltooid, welke weten ontworpen om gedetineerden te helpen nieuwe vaardigheden te verwerven voordat ze terugkeren naar de samenleving.  

De gedetineerden die zijn veroordeeld voor een misdrijf en hun straf hebben uitgezeten, kunnen volgens een nieuw wetsontwerp hun strafblad wissen.

Daarnaast zullen volgens het wetsvoorstel strafregister ook zo’n 150.000 criminele verdachten van wie de zaak is afgewezen door het Openbaar Ministerie (OAG) of die zijn vrijgesproken door de rechtbank, hun strafblad kunnen wissen.

Het wetsontwerp is gericht op het verbeteren van de kansen voor dergelijke mensen wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe baan, zo vertelde khun Chawalit Wichayasut, een Pheu Thai-partijparlementslid voor de “Nakhon Phanom partij”. in zijn hoedanigheid van vice-voorzitter van de Kamercommissie voor justitie en mensenrechten.

Tijdens een commissievergadering deze week meldden functionarissen van de Royal Thai Police (RTP) dat er ongeveer 12 miljoen mensen zijn met een strafblad, van wie 150.000 criminele verdachten zijn die niet zijn aangeklaagd of al zijn vrijgesproken, zei hij.

De commissie was het er in principe mee eens dat deze mensen het recht verdienen om hun strafblad uit de database van de politie te laten wissen, wat volgens de RTP tegen september zou kunnen gebeuren.

Volgens artikel 28 van de grondwet verdienen degenen van wie is bewezen dat ze niet schuldig zijn of die hun straf al hebben uitgezeten, rechten die gelijk zijn aan die van andere mensen, aldus Chawalit.  

Het wetsvoorstel over het strafregister, dat al was goedgekeurd in eerdere openbare hoorzittingen, wacht nu op indiening bij het kabinet, zei hij, eraan toevoegend dat het degenen met een strafblad in staat zou stellen hun plaats in de samenleving terug te krijgen.

Dit wetsvoorstel is cruciaal om gerechtigheid te verzekeren, aangezien strafregisters invloed hebben op het leven van mensen die zijn vrijgesproken of hun straf hebben uitgezeten, zei Assoc Prof Yuttaporn Issarachai, een docent aan de School voor Politicologie van de Sukhothai Thammathirat Open Universiteit .

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Chanat Katanyu 
Content: Olleke Bolleke in  Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!