Douane in Oost-Thailand neemt 26.000 kg opiumzaadjes uit Turkije in beslag

SRI RACHA:- De Thaise douane heeft vorige maand 26.000 kilo opiumzaden in beslag genomen die uit Turkije waren geïmporteerd in de haven van Laem Chabang in Chonburi De zaden zouden ongeveer 30 miljoen baht waard zijn.

De Thaise douane en andere aanverwante autoriteiten maakten de details van de inbeslagname bekend op het douanekantoor op 12 februari tijdens een persconferentie in Sri Racha.  De directeur-generaal van de Thaise douane, Khun Phachara Anantasin, legde uit dat de afdeling verdachte containers ontdekte in de haven van Laem Chabang die volgens opgave vol witte sesamzaadjes zaten.

Agenten ontdekten tijdens het onderzoek van de containers dat de zaden op sesamzaad leken.  Om de nauwkeurigheid te garanderen, werden er echter monsters genomen en voor verder onderzoek naar een narcotica analyse-instelling voor  gestuurd.

De resultaten onthulden dat de zaden codeïne en morfine bevatten, stoffen die voorkomen in maanzaad of papaverceae, die als drugs worden beschouwd. De betrokken verdachten werden tijdens de persconferentie niet bekendgemaakt.  

Khun Phachara verklaarde dat de verdachten drie aanklachten zouden krijgen, waaronder: 

  • Artikel 35(4) van de Narcoticawet: hij die verdovende middelen van categorie 5 vervaardigt, importeert, exporteert, verkoopt of in bezit heeft, wordt gestraft met gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 500.000 baht.
  • Artikelen 93 en 148 van de Narcoticawet: wie verdovende middelen van categorie 5 importeert of exporteert, wordt gestraft met een gevangenisstraf van maximaal twee jaar, een boete van maximaal 40.000 baht, of beide.
  • Artikel 202, 244 en 252 van de Douanewet: wie een valse of onvolledige verklaring van goedheid indient, regelt of laat indienen, krijgt een boete van maximaal 500.000 baht.

Tijdens de persconferentie rapporteerde de Thaise douane ook statistieken van drugsarrestaties in het hele land van 1 oktober vorig jaar tot 28 februari. Officieren arresteerden 71 drugssmokkelaars en namen drugs in beslag ter waarde van 726 miljoen baht.

Begin week arresteerden de Thaise douane en politieagenten een gezochte Thaise drugsdealer genaamd Jimin Cheong, ook bekend als Sarahat Sawangjaeng, die plastische chirurgie had ondergaan om eruit te zien als een Koreaanse man om aan de politie te ontsnappen.  De arrestatie vond plaats na de inbeslagname van 2.575 gram mdma en 290 xtc-pillen op 11 november vorig jaar.

Olleke Bolleke in Oost-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!