Dierentuinen in Thailand en Vietnam gaan samenwerken om de bedreigde kraanvogels te beschermen

THAILAND:- De organisatie van het Zoölogisch Park in Thaikand, het ZPO, gaat de krachten met de vereniging van dierentuinen in Vietnam bundelen om de populatie Oostelijke Saruskraanvogels in Vietnam te vergroten.

Via een memorandum van overeenstemming (MoU) zal de samenwerking ook betrekking hebben op het Volkscomité van de provincie Dong Thap in Vietnam en de Stichting Internationale Kraanvogels.

Sinds 2009 heeft het ZPO Oosterse Saruskraanvogels opnieuw geïntroduceerd in Thailand door ze te kweken en uit te zetten in de natuurlijke wetlands van de provincie Buriram, zo las uw nieuwbeer in de Bangkok Post.

Khun Attapon Srihayun, directeur-generaal van de ZPO, schreef er het volgende over:
“We streven ernaar om ze van de rand van uitsterven terug te brengen naar hun natuurlijke habitat, zodat ze in de lucht kunnen blijven vliegen.”

Khun Attapon bedankte iedereen die bij de inspanning betrokken was, inclusief wetenschappers en medewerkers van het Department of National Park, Wildlife and Plant, Mahidol University, evenals lokale agentschappen, werknemers uit de particuliere sector en mensen in Buriram.

Nu de Oostelijke Saruskraanvogelpopulatie in Vietnam nog steeds met uitsterven wordt bedreigd, streeft het MoU ernaar hun aantal in het Tram Chim National Park aan te vullen.

De samenwerking omvat het fokken en overbrengen van in gevangenschap gehouden juveniele Sarus-kraanvogels uit Nakhon Ratchasima Zoo voor vrijlating in Vietnam.  Daarnaast zal het zich richten op het opleiden van personeel, het ontwikkelen van voorzieningen voor het houden van dieren in gevangenschap en het opzetten van een vrijlatings- en monitoringsysteem.

De bevolking van de Oostelijke Saruskraanvogel in Vietnam wordt geschat op tussen de 1.000 en 1.500 vogels, waardoor het een van de belangrijkste populaties in Zuidoost-Azië is.

De soort wordt beschouwd als regionaal en wereldwijd bedreigd, met als belangrijkste bedreigingen het verlies van leefgebied, jacht en stroperij, en menselijke verstoring.

De Vietnamese regering heeft maatregelen genomen om de soort te beschermen, waaronder de instelling van een beschermd gebied in de Mekongdelta en de uitvoering van een nationaal actieplan voor het behoud van deze vogelsoort.

De ZPO is verantwoordelijk voor educatie, behoud en reproductie, en beheer van de dierentuin en voor het zijn van een plek voor ontspanning van het grote publiek.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost-Azië 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!