PATTAYA:- De wet inzake gelijke huwelijken zal naar verwachting volgend jaar in werking treden, zo maakte khun Kittinun Daramadhaj, voorzitter van de Rainbow Sky Association of Thailand bekend.
Zijn opmerkingen kwamen nadat concepten van een reeks van vier wetsvoorstellen die genderkwesties aanpakken en huwelijksgelijkheid voorstellen, op 21 december in het parlement in eerste lezing werden aangenomen.
Deze vooruitgang maakt de weg vrij voor Thailand om het eerste land in de ASEAN te worden dat het homohuwelijk legaliseert.
Ondanks verschillen in de vier wetsvoorstellen met betrekking tot het homohuwelijk die zijn voorgesteld door het kabinet, de oppositiepartijen Move Forward en de Democratische partijen, evenals door maatschappelijke groeperingen, zijn de algemene details vergelijkbaar met die van het huwelijk tussen mannen en vrouwen.
“Als er geen onvolkomenheden aan het licht komen, zou de wet inzake gelijke huwelijken tussen juni en december volgend jaar kunnen worden afgedwongen”, aldus Kittinun.
Hij zei dat veel LHBTQ+-paren in het hele land klaar zijn om te trouwen zodra de wet van kracht wordt. Maar liefst 34 landen hebben de wet inzake gelijke huwelijken aangenomen, en sommige landen hebben een wet inzake geregistreerd partnerschap.
“Volgens de wet is het principe eenvoudig. Vervang gewoon het woord ‘persoon’ door ‘man en schoonvrouw’ en het woord ‘echtgenoot’ door ‘man en vrouw’. Al het andere is hetzelfde”, zei hij.
Er wordt echter verwacht dat andere ontwerpen met betrekking tot gendergelijkheid meer beraadslagingen zullen vergen. Het ontwerp inzake de certificering van de genderidentiteit zal mensen bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden rechten en plichten te hebben, afhankelijk van de verandering van hun geslacht. Het zal ouders echter verboden worden om geslachtsbevestigende operaties aan hun kinderen uit te voeren.
Ondertussen heeft het ontwerp voor de uitbanning van discriminatie tot doel de acceptatie van LGBTQ+ te vergroten, aangezien de discriminatie van deze groep al meer dan 25 jaar in de Thaise samenleving voortduurt.
Olleke Bolleke in Pattaya