De VS probeert overblijfselen te vinden van piloot die 77 jaar geleden met zijn vliegtuig in Lampang neerstortte

LAMPANG:- De waarnemend Amerikaanse ambassadeur in Thailand was gisteren getuige van een lopend onderzoek om een ​​Amerikaanse piloot te lokaliseren die 77 jaar geleden met een Amerikaans militair in de provincie Lampang neerstortte.

Mr. Michael Heath, de waarnemend Amerikaanse ambassadeur, bezocht het dorp Ban Mae Kua in Tambon Mae Kua in het Sobprap-district van Lampang, waar een team van negen specialisten van de US Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA) dat samenwerkt met lokale bewoners om een ​​vermoedelijke crashsite te graven.

De negen DPAA-specialisten werden vanuit Hawaï ingevlogen om samen met de dorpelingen te proberen een P-38-vliegtuig te lokaliseren nadat de DPAA tips had ontvangen dat drie van zijn militaire vliegtuigen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermist waren geraakt, mogelijk waren neergestort in het noorden van Thailand  .

De zoekactie in Ban Mae Kua begon nadat de VS tips hadden ontvangen dat een P-38-vliegtuig ongeveer 77 jaar geleden was neergestort in een rijstveld voor het dorp.

Mr. Heath leidde een delegatie van Thaise verslaggevers en vertegenwoordigers van de Thaise regering om getuige te zijn van de opgraving. De delegatie werd ontvangen door majoor Brian W Smith, hoofd van het DPAA-zoekteam.

Mr. Smith zei dat het team tips had gekregen die hen ervan overtuigden dat de plek de crashlocatie was van het P-38-vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht.

Hij zei dat een 98-jarige vrouw zich de dag herinnerde waarop het vliegtuig neerstortte.  Ze was toen 21 jaar oud. Dorpelingen vertelden het team ook dat sommige delen van het vliegtuig ter plaatse waren gevonden, maar ze wisten niet méér of de dorpelingen van destijds het lichaam van de piloot 77 jaar geleden hadden gecremeerd of begraven.

Mr. Smith zei dat de Amerikaanse regering volledige steun kreeg van de dorpelingen voor de zoekactie.  De eigenaar van het rijstveld stond het DPAA-team ook toe een basis op te zetten en op het land te graven.

Het DPAA-team huurde 30 dorpelingen in om te helpen bij het graven.  Smith zei een week nadat het graven was begonnen, dat het team enkele delen van het P-38-vliegtuig had gevonden.  Op een onderdeel stond dat het in Amerika was gemaakt, maar het team wist niet zeker bij welk onderdeel van het vliegtuig het hoorde.

Mr. Heath, zei dat hoewel er meer dan 70 jaar waren verstreken, de Amerikaanse regering haar missie om alle vermiste troepen te lokaliseren niet zou stoppen om te proberen ze te vinden en terug naar huis te brengen.

De waarnemend ambassadeur zei dat de zoekactie de goede banden en samenwerking tussen Thailand en de VS betekende.

 “Ik wil de gemeenschap, lokale functionarissen en de Thaise regering namens het Amerikaanse en Amerikaanse volk bedanken voor hun hulp bij het uitvoeren van een belangrijke plicht en het nakomen van de belofte die ons land heeft gedaan”, zo zei Heath.

Hij zei dat zo’n 81.600 Amerikaanse troepen nog steeds als vermist in actie worden vermeld sinds de Tweede Wereldoorlog en dat de Amerikaanse regering haar best zou doen om ze te lokaliseren en terug naar huis te brengen.

“Belangrijker is dat dit de eerste operatie in Thailand was sinds 2007. In juli 2018 ontving de DPAA informatie dat drie Amerikaanse vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermist waren geraakt, waren gevonden in het noorden van Thailand”, zei Heath.

 Hij zei dat de informatie leidde tot het onderzoek door historici en Amerikaanse en Thaise vrijwilligers, die ook informatie van ooggetuigen ontvingen, en uiteindelijk leidden tot de opgraving.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties:  The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Noord-Thailand
Bron: The Nation  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!