De voedselzekerheid in Thailand staat voor 4 belangrijke uitdagingen

BANGKOK:- De voedselzekerheid in Thailand worstelt momenteel met verschillende uitdagingen in de nasleep van wereldwijde voedseltekorten. Om duurzame voedselzekerheid te waarborgen, moet het Koninkrijk vier belangrijke kwesties aanpakken die zijn geïdentificeerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

De beschikbaarheid van voedsel is een cruciale factor voor het overleven van de mens. Voedselschaarste kan een grote impact hebben op de gezondheid en productiviteit, wat kan leiden tot potentiële conflicten, en het hebben van voldoende voedsel wordt beschouwd als een vitaal aspect van stabiliteit.

De FAO meldt een toenemende ernst van de wereldwijde voedseltekorten sinds 2014. Belangrijke factoren die bijdragen aan deze trend zijn onder meer de escalerende klimaatverandering, resulterend in de opwarming van de aarde, natuurrampen, waterschaarste en hun nadelige gevolgen voor de landbouwproductie. Bovendien hebben de groeiende bevolking, het slinkende landbouwareaal en de opkomst van epidemieën en conflicten tussen landen de instabiliteit van de voedselzekerheid verder vergroot.

Groeiend wereldwijd voedseltekort
Volgens het Global Report on Food Crises 2022 van de FAO werden in 2022 bijna 193 miljoen mensen in 53 landen wereldwijd geconfronteerd met voedselonzekerheid. Dit aantal is met ongeveer 40 miljoen mensen toegenomen in vergelijking met het voorgaande jaar als gevolg van stijgende voedselprijzen.

De Wereldbank heeft ook benadrukt dat een stijging van 1% van de voedselprijzen nog eens 10 miljoen mensen in extreme armoede duwt. Daarom is het van cruciaal belang om maatregelen te nemen om dit probleem aan te pakken en de veerkracht en overleving van de bevolking in elk land te waarborgen.

Thailand staat op de 64e plaats voor voedselzekerheid
Thailand staat op de 64e plaats in de wereldwijde voedselzekerheid volgens de 2022 Global Food Security Index (GFSI), die de voedselzekerheidssituatie in 113 landen over de hele wereld beoordeelt en erover rapporteert. Thailand’s score van 60,1 op 100 vertegenwoordigt een lichte verbetering ten opzichte van de score van vorig jaar. In de Azië-Pacific-regio stond Thailand op de 9e plaats van de landen in de Pacific-Azië-groep en op de 15e plaats van de landen met middelhoge inkomensniveaus, wat wijst op een relatief gunstige voedselzekerheidssituatie.

Ondanks deze rangschikking zijn er volgens de FAO-definitie van voedselzekerheid, die uit vier componenten bestaat: beschikbaarheid, toegankelijkheid, gebruik en stabiliteit, nog steeds belangrijke problemen die Thailand moet aanpakken. 

Dit zijn de belangrijkste kwesties waarop Thailand zich moet concentreren in zijn strijd voor voedselzekerheid:

Voedselbeschikbaarheid: dit houdt in dat de voedselproductie in Thailand moet worden verhoogd om een ​​adequate en consistente hoeveelheid voedsel te garanderen. De Self-Sufficiency Ratio (SSR) is een maatstaf die wordt gebruikt om dit te meten, en geeft het aandeel van in eigen land geproduceerd voedsel weer in vergelijking met de totale hoeveelheid die het hele jaar door in het land wordt geconsumeerd. Thailand heeft een SSR van meer dan 100% behaald voor hoofdvoedsel en belangrijke voedingsmiddelen die gewoonlijk door de meerderheid van de Thaise bevolking worden geconsumeerd, waaronder rijst, kippeneieren, kip, varkensvlees en gekweekte garnalen. Bovendien kan Thailand ook enkele voedingsproducten exporteren om inkomsten voor het land te genereren.

Toegang tot voedsel: Dit verwijst naar het vermogen om hoogwaardige en voedzame voedselbronnen te verkrijgen, wat de kwestie van honger weerspiegelt. Volgens het rapport van de Global Hunger Index (GHI) in 2023 heeft Thailand een matig hongerniveau en staat het op de 53e plaats van 116 landen. Ongeveer 8,8% van de totale bevolking in Thailand, wat overeenkomt met ongeveer 6,2 miljoen mensen, heeft onvoldoende voeding.

Voedselgebruik: Voedselgebruik omvat het begrijpen van en profiteren van voedsel op een geschikte manier, inclusief hygiënische voedselbereiding die voldoet aan voedingsprincipes. In Thailand is er nog steeds een gebrek aan kennis, begrip en gedragspraktijken die zijn afgestemd op goede voeding, wat resulteert in onvoldoende inname van essentiële voedingsstoffen. Volgens de Health Behaviour Survey van het National Statistical Office in 2023 heeft 22,5% van de Thaise bevolking smaak als prioriteit.

Voedselstabiliteit: dit verwijst naar het vermogen om zelfs in tijden van crisis toegang te hebben tot voldoende voedsel, zonder het risico van voedseltekorten. Wereldwijde economische omstandigheden en uitdagingen als gevolg van klimaatverandering hebben een aanzienlijke invloed op de voedselstabiliteit. Thailand heeft systemen ontwikkeld voor noodvoedsel- en waterbeheer, rampenpreventie, vroegtijdige waarschuwing, mitigatie en bevordering van duurzame landbouw. Bovendien speelt zelfredzaamheid op het niveau van huishoudens en gemeenschappen een cruciale rol bij het verzekeren van toegang tot voedsel en water tijdens verschillende crises. De impact van de Covid-19-pandemie op de voedselzekerheid in Thailand was niet ernstig vanwege de belangrijke rol die gemeenschappen spelen.

Hoewel Thailand momenteel voldoende voedsel produceert om aan de behoeften van zijn bevolking te voldoen, zijn er uitdagingen en beperkingen in de toekomstige voedselproductie, met name in de landbouwsector. Bovendien zijn er beperkingen bij de toegang tot kwalitatief en veilig voedsel, vooral voor mensen met een laag inkomen, mensen die in afgelegen gebieden wonen en mensen die te maken hebben met onveilige voedselproductie. Bovendien vormen kwesties in verband met een gebrek aan voedingskennis, slechte voedingsgewoonten en voedselverspilling aanzienlijke uitdagingen voor Thailand.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!