De tijd van een goedkoper borreltje en sigaren komt er in Thailand weer aan, alleen om de buitenlanders te behagen

BANGKOK:- De Thaise douane is van plan de invoerrechten op alcoholische dranken en sigaren gedurende vijf jaar met 50% te verlagen, jammer genoeg blijft de Hollandse frikandel nog even in de ban.

Het Thaise customs departement bereidt zich momenteel voor om de accijnzen op de invoer van alcoholische dranken en sigaren gedurende vijf jaar met 50% te verlagen in overeenstemming met het economische stimulerings- en investeringsbevorderingspakket van de regering.

Khun Patchara Anuntasilpa, directeur van het departement, zei dat de bezuinigingen in overeenstemming zijn met de kabinetsresolutie van 14 september met plannen om de post-Covid19 economie nieuw leven in te blazen door rijke buitenlanders en hoogopgeleide professionals aan te moedigen in het land te blijven en te werken.

Men hoopt dat de regeling de komende vijf jaar meer dan een miljoen gekwalificeerde mensen naar Thailand zal trekken en in de periode ongeveer een biljoen baht zal genereren.  Bezuinigingen op invoerrechten zullen deel uitmaken van de regeling.

Deze groep zal naar verwachting gemiddeld 1 miljoen baht per persoon per jaar uitgeven terwijl ze hier verblijven en werken.

Voordelen in het pakket zijn ook een 10-jarig Thais visum voor goedgekeurde speciale bezoekers samen met hun echtgenoten en kinderen, dezelfde tarieven van inkomstenbelasting als Thaise staatsburgers, een belastingvrijstelling voor in het buitenland verdiende inkomsten en het recht op eigendom van onroerend goed en land  .

Khun Patchara zei dat ongeveer 30% van de producten waarschijnlijk onder de geplande bezuinigingen zal vallen en dat de ministeriële regelgeving zal worden aangekondigd nadat de wijzigingen zijn doorgevoerd.  Hij zei dat de afdeling ook voorbereidingen treft om aangepaste procedures voor persoonlijke items voor aankomende en vertrekkende passagiers te herzien.

Ondertussen liet Khun Roengrudee Patanavanicha, een onderzoeker op het gebied van tabaksontmoediging, dat de verhuizing van de douane hem overrompelde omdat de nieuwe accijnsstructuur voor sigaretten naar verwachting volgende maand van kracht wordt.

Nu is het onder het nieuwe systeem niet voor iedereen “Oh! Susanna” op sigaretten wordt een forfaitair tarief van 40% toegepast, ongeacht de verkoopprijs.

Hij meent dat de nieuwe belasting kan helpen het roken onder tieners te verminderen en inkomsten voor de staat te genereren en verwierp tegelijkertijd de bewering dat het handhaven van hoge sigarettenprijzen zal leiden tot een toename van de smokkel van gesmokkelde sigaretten.

“Het zijn lakse wetshandhaving, een inefficiënt belastingstelsel en interventie van de tabaksindustrie die bijdragen aan het probleem”, zo vertelde khun Patanavanicha.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!