De Thaise Poysian maakt gerechten hier net zo pittig als in haar vaderland

~HEET VAN DE NAALD~
(Heel actueel, heel recent)

ZALTBOMMEL:- Na een lange weg vol hindernissen komt de droom van Poysian en Jeroen Hüttmann uit Heerewaarden toch uit. Ze hopen deze zomer een authentiek Thais restaurant te openen in Zaltbommel.

Er is nog veel werk te verzetten, maar als alles volgens schema verloopt en de coronamaatregelen het toelaten, is de Bommelse binnenstad medio 2021 een restaurant rijker. Koken en gasten verwennen zit de Thaise Poysian Hüttmann (38) in het bloed. Sinds haar komst naar Nederland, nu twaalf jaar geleden, verzorgt ze af en toe maaltijden bij mensen thuis. Samen met echtgenoot Jeroen (49) runde ze korte tijd een huiskamerrestaurant in hun woonhuis in Heerewaarden. ,,Het was een succes, maar er kwamen strubbelingen over vergunningen, waardoor we moesten sluiten”, vertelt het koppel twee jaar na dato.

Enorme klus
Ze besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten en keken uit naar een mooi pand op een A-locatie om een écht restaurant te beginnen. Dat vonden ze in de Bommelse vesting. Inmiddels is een aanvang gemaakt met de renovatie van het 18de-eeuwse monument. ,,Een enorme klus”, zuchten de ouders van de 4-jarige Jasmijn. ,,We zijn nog wel even bezig, want we stuitten op bouwkundige problemen.” Het goede nieuws is dat ze in de voormalige bloemenwinkel een grote boogkelder ontdekten. Jeroen Hüttmann tilt een luik op en schijnt met een looplamp in de diepte. ,,Het lag vol zand en puin, maar we hebben de boel uitgegraven en we zien er een mooie locatie voor de toiletten in.”

Als alles straks klaar is, komen er zitjes op de begane grond en op een vide. Achterin de zaak komt een open keuken. Een terrasje aan de straat biedt ruimte aan vier tafels en boven het restaurant gaan ze wonen. ,,De inrichting wordt niet traditioneel Thais, maar strak en trendy”, legt Poysian uit. ,,Ik ga fulltime koken en Jeroen doet de belangrijkste hand- en spandiensten.”

Curry
Met Poysian erbij telt Zaltbommel straks drie Thaise restaurants, dus ligt de vraag voor de hand waarin ze zich van de andere twee gaan onderscheiden. ,,Omdat we authentieker zijn”, denkt de Thaise kokkin. ,,Ik ben voortdurend op zoek naar de juiste ingrediënten. Veel daarvan zijn in Nederland vers te krijgen, maar de belangrijkste – zoals currypasta – zijn hier lang niet zo lekker als ik ze ken uit mijn jeugd. Nu maken mijn oma en mijn moeder die pasta’s voor mij en nemen we die zelf mee na een familiebezoek.” Ook doet ze geen concessies aan de smaak van Nederlanders. ,,Veel zaken maken het eten minder pittig omdat dat beter zou aansluiten bij wat westerlingen gewend zijn.”

Wie nieuwsgierig is naar de kookkunsten van de Thaise en niet zo lang wil wachten, kan terecht bij Bistro In Petto in Rossum (afhaal). Met regelmaat bieden ze gerechten aan die door Poysian Hüttmann zijn gemaakt.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gevonden heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Facebook 
Tekst: Bas Moerman
Bron: bd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!