De Thaise kustplaats Pattaya kreunt onder de hoge PM2.5-niveaus

PATTAYA:- Pattaya aan de oostkust van de Golf van Thailand heeft momenteel niet alleen te lijden onder extreme hitte, maar ook onder het hoge PM2.5-niveaus.

IQAir, een Zwitsers technologiebedrijf voor luchtkwaliteit, registreerde gistermiddag om 12:00 uur een PM2,5-waarde van 164, wat geclassificeerd wordt als “ongezond”.

Dit leidde tot bezorgdheid over de gevolgen voor de gezondheid van de mensen in het gebied en voor het toerisme, dat een belangrijke bron van inkomsten is voor de stad. Omdat de slechte luchtkwaliteit toeristen zou kunnen afschrikken. Overheid en gemeenschappen moeten actie blijven ondernemen om de PM2.5-niveaus in Pattaya en andere steden in Thailand te verlagen, wat wordt geëist door grote delen van de bevolking, waaronder buitenlandse vakantiegangers en inwoners. 

De belangrijkste bron van PM2.5 in Pattaya is het wegverkeer, dat voornamelijk bestaat uit auto’s, vrachtwagens en motorfietsen. De uitlaatgassen van deze voertuigen dragen ertoe bij dat de luchtkwaliteit in de stad ernstig wordt aangetast. Dit jaar zijn het echter vooral bronnen zoals afvalverbranding en veldbranden die bijdragen aan verhoogde PM2,5-niveaus. 

De gezondheidseffecten van hoge PM2,5-waarden zijn goed gedocumenteerd. Fijnstof kan in de longen terechtkomen en ademhalingsproblemen, astma, hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Vooral ouderen, kinderen en mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen lopen risico.

Het landelijk limiet voor PM2,5 in Thailand is 50 microgram per kubieke meter lucht (µg/m³), dan gemeten als daggemiddelde. Bij overschrijding van de grens zijn gemeenten verplicht maatregelen te nemen om de luchtverontreiniging te verminderen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert echter een aanzienlijk lagere limiet van 25 µg/m³ als jaargemiddelde om de gezondheidsrisico’s van PM2,5 te minimaliseren.

Olleke Bolleke in Pattaya
Foto’s ter illustratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!