De Thaise Hom Mali rijst wint voor het tweede achtereenvolgende jaar de “World’s Best Rice Award” 

THAILAND:- De Thaise Hom Mali-rijst, ook bekend als jasmijnrijst, heeft voor het tweede jaar op rij de 13e World’s Best Rice Award gewonnen, zo maakte de minister van Handel, khun Jurin Laksanawisit bekend. De prijsuitreiking vond plaats van 7 tot 9 december in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, door de Amerikaanse Rice Traders Association.

Elf rijstsoorten uit zes landen – Thailand, de VS, China, India, Vietnam en Myanmar – waren dit jaar genomineerd.

Hom Mali 105 rijst, die wordt verbouwd in het noordoosten van Thailand, werd dit jaar gekroond tot beste rijst ter wereld. Deze Thaise rijst heeft de titel in het verleden zeven keer gewonnen.

“Het winnen van de titel van ’s werelds beste rijst is het bewijs van Thailand’s toewijding om de rijstkwaliteit door de jaren heen voortdurend te verbeteren,” zo zei. Minister Jurin.

“Deze prijs is een gezamenlijke prestatie van boeren, landbouwverenigingen, exporteurs en overheidsinstanties, met name het ministerie van Landbouw en Coöperaties en het ministerie van Handel.”

Jurin zei dat de prijs ook zou helpen het vertrouwen van wereldwijde consumenten in de kwaliteit van Thaise rijst te versterken.

“We verwachten dat de rijstexport dit jaar de doelstelling van 6 miljoen ton zal overschrijden”, zei hij.  “Voor volgend jaar schat het ministerie dat de export zal stijgen tot 7 tot 7,5 miljoen ton en Thailand zou kunnen opschuiven naar de positie van ’s werelds tweede grootste rijstexporteur na India en voor Vietnam, dat momenteel op de tweede plaats staat.”

Ondertussen zei Khun Charoen Laothammatas, voorzitter van de Thai Rice Exporters Association, dat het land betere en goedkopere jasmijnrijst moet ontwikkelen om Vietnam te overtreffen, dat momenteel 2,5 miljoen ton meer jasmijnrijst exporteert dan Thailand.

“Bovendien moeten rijstexporteurs zich volgend jaar voorbereiden op verschillende problemen, zoals containertekorten en stijgende kosten als gevolg van stijgende vrachttarieven naar bepaalde bestemmingen”, voegde hij eraan toe.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Thailand  
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!