De Thaise bevolking wordt aangespoord om vertrouwen te hebben in democratie

BANGKOK:- Parlementsvoorzitter Chuan Leekpai drong er bij de Thaise bevolking op aan zich niet te laten ontmoedigen door de huidige staat van de Thaise politiek en het democratische systeem te vertrouwen.

In een toespraak afgelopen vrijdag, de Dag van de Grondwet, zei Chuan dat de dag de introductie markeerde van de eerste grondwet van Thailand, 89 jaar geleden, die een democratisch systeem instelde.

“We hebben ervoor gekozen om dit systeem aan te nemen, dus we moeten het democratische systeem vertrouwen”, zei Chuan.  “Laat problemen en obstakels het hoofdsysteem van het land niet vernietigen.  We mogen de moed niet verliezen’, zei hij.

“Het mandaat is van alle Thais die een cruciale rol spelen bij het bevorderen van een democratisch systeem dat vrij is van corruptie”, zei Chuan, eraan toevoegend dat Thais moeten samenwerken om manieren te vinden om heb onjuist stemmen bij verkiezingen uit te bannen.

“We hebben in bijna 90 jaar veel lessen geleerd. Hoewel de partij politiek het monetair beleid niet kan verslaan, mogen de mensen het probleem niet negeren”, zei hij.

Met betrekking tot eerdere voorstellen om het handvest te wijzigen om senatoren de macht te ontnemen om een ​​premier te kiezen, zei Chuan dat het deel uitmaakt van een democratisch proces.

Hij voegde eraan toe dat Thailand 20 grondwetten heeft gehad sinds 1932, toen het land overging van een absolute monarchie naar een constitutionele monarchie.  Elke grondwet heeft zijn sterke en zwakke punten in verschillende omstandigheden, zei Chuan.

Ondertussen zei de woordvoerder van de Democratische Partij, Ramet Rattanachweng, dat een panel dat is opgericht door regeringsfunctionarissen om de organieke wetten van de grondwet inzake de verkiezing van parlementsleden en politieke partijen te wijzigen, overeenstemming heeft bereikt over een methode om het aantal parlementsleden op de partijlijst te berekenen dat deel uitmaakt van de voorgestelde wijziging.

Volgens de voorgestelde berekeningsmethode zouden alle door de politieke partijen gewonnen stemmen worden gecombineerd en gedeeld door 100 en het resultaat zou het aantal leden van de lijst zijn, zei khun Ramet.

Daarnaast zal het panel proberen om artikel 73 van de Orgaanverkiezingswet te wijzigen om politieke partijen te verbieden stemmen te kopen.  Momenteel geldt het verbod alleen voor verkiezingskandidaten.

De organieke wetten worden herschreven om constitutionele veranderingen weer te geven die de verkiezingen van twee rondes zullen herstellen.  Een stembiljet is voor de verkiezing van de leden van het kiesdistrict en de andere voor de verkiezing van een partij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!