De testen van de nieuwe onderzeeërmotor in China zijn achter de rug

CHINA:- De woordvoerder van de Koninklijke Thaise marine, vice-admiraal Pokkrong Monthatphalin, heeft laten weten dat een technisch panel de testen van de in China gemaakte motor heeft voltooid. Deze motor zou in de aangekochte S26T-Yuan-klasse onderzeeër Duitse motor moeten vervangen, waarvoor Thailand een voorlopig koopcontract heeft getekend.

De bevindingen zijn voorgelegd aan de stafchef van de marine, admiraal Thaloengsak Sirisawat, voor verdere overweging door het Submarine Procurement Committee, aldus vice-admiraal Pokkrong.

De verbeterde versie van de CHD620-motor werd aanbevolen door China Shipbuilding & Offshore International Co (CSOC) als vervanging voor de Duitse MTU396-dieselmotor die de regering had gereserveerd om de onderzeeër aan te drijven.

Een marinebron zei echter dat ingenieurs van de marinewerf het niet eens waren met de aanbeveling omdat de motor nooit op Chinese onderzeeërs was gemonteerd.

“De werf vreest dat als de aanbestedingscommissie de aanbeveling accepteert en er later problemen ontstaan, ze ter verantwoording zullen worden geroepen”, aldus de bron.

Een eerste beoordeling door de technische commissie van de scheepswerf was niet overtuigend omdat de motor niet op zee kan worden getest, dus het was niet mogelijk om te bepalen of de motor zou kunnen worden gemonteerd op de onderzeeër die de marine op het punt staat aan te schaffen.

Alle ogen zijn nu gericht op het hoofd van de marine, admiraal Somprasong Nilsamai, die op 30 september met pensioen gaat.  Het valt nog te bezien hoe zijn opvolger, admiraal Choengchai Chomchoengpaet, de zaak zal afhandelen.

Eerder benadrukte admiraal Thaloengsak dat elk alternatief moet voldoen aan de overeengekomen specificaties en zei dat als de motor de tests doorstaat, het contract niet hoeft te worden gewijzigd.

Volgens het contract mag CSOC wijzigingen aanbrengen aan elk onderdeel van de onderzeeër, zolang de vervangende onderdelen van ten minste gelijkwaardige kwaliteit zijn, zei hij.

Als de onderdelen echter niet door de tests komen, moet het contract worden beëindigd en moeten de twee partijen praten over compensatie of restitutie.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!