De stijgende vraag en voortdurende natuurrampen in Thailand zullen de prijs van landbouwproducten gaan opdrijven, zo voorspelt het BAAC

BANGKOK:- Een studie uitgevoerd door de Bank voor Landbouw en Landbouwcoöperaties (BAAC) heeft uitgewezen dat de prijs van landbouwproducten waarschijnlijk zal gaan stijgen als gevolg van de toegenomen exportvraag en natuurrampen in andere landen.

De prijs van witte rijst met 15 procent vocht, die momenteel 8.419-8.465 baht/ton bedraagt, zal naar verwachting met 0,30 tot 0,84 procent stijgen dankzij verkoopovereenkomsten tussen regeringen met China, Bangladesh en Indonesië.

Evenzo zal de prijs van cassave naar verwachting 0,51 tot 2,54 procent stijgen ten opzichte van de huidige prijs van 1,98-2,02 baht/kilo als gevolg van de waardevermindering van de baht.  De vraag naar cassave is ook in China enorm gestegen, omdat de ergste overstromingen in 80 jaar in het land hele maïsvelden hebben weggevaagd.

De Ruwe suiker daarentegen, die 12,79-13,17 baht/kg kost, kan een stijging van 1,5-4,5 procent verwachten, aangezien China naar verwachting meer suiker zal importeren.  Er is bezorgdheid dat Brazilië, een van ’s werelds grootste suikerproducenten, dit jaar niet aan zijn bestellingen kan voldoen omdat medio juli veel suikerrietvelden door vorst zijn beschadigd.

Ondertussen zal de prijs van palmolie, die momenteel 6,27-6,31 baht/kg bedraagt, naar verwachting met 0,12-0,87 procent stijgen als gevolg van een toename van de vraag vanuit India, ’s werelds grootste consument van palmolie.

Verwacht wordt echter dat de prijs van palmolie iets zal verhogen als gevolg van de druk van de wereldprijs van ruwe olie, die naar verwachting zal dalen naarmate de VS zijn productie opvoert.

Ondertussen zijn jasmijnrijst, maïs met een vochtgehalte van minder dan 14,5 procent, ruwe rubbervellen, witte garnalen en rundvlees aangetast door virusbeheersingsmaatregelen, wat heeft geleid tot een daling van de binnenlandse vraag en daaropvolgende prijsdalingen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!