De stijgende rijstprijs brengt hoop voor Thaise boeren die door de droogte diep in de schulden zitten 

THAILAND:- Terwijl de mondiale rijstvoorraden krapper worden als gevolg van het Indiase exportverbod, haasten boeren in het rijstproducerende Thailand zich om de productie van het gewas te verhogen om te profiteren van de mondiale prijsstijging.

Op een warme dag in augustus slaan boeren in Chai Nat, op zo’n 200 km ten noorden van Bangkok, snel de velden van een vorige oogst plat om zich voor te bereiden op de volgende.

In normale tijden zijn er binnen een jaar twee belangrijke rijstplantseizoenen, en halverwege het jaar zien boeren af ​​van planten om water te besparen. Dit jaar is khun Sripai Kaeo-eam er echter in geslaagd een derde plantcyclus in te plannen om haar rijstproductie te vergroten.

“Op dit moment droom ik ervan 10.000 tot 20.000 baht ($281 – $563) per ton te krijgen”, zo vertelde Sripai, een boerin in de centrale provincie Chai Nat, wijzend naar haar groene padiezaailingen van slechts enkele centimeters groot.

“Daarom moeten we ons haasten. Wij (boeren) kijken elkaar nauwelijks aan omdat we het allemaal druk hebben gehad”, voegde ze eraan toe.

De rijstprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties zag in augustus 2023 een stijging van 9,8%, wat wordt beschouwd als een goudkoorts voor boeren in Thailand, de op één na grootste rijstexporteur ter wereld.

De regenval, waarvan de rijstboeren sterk afhankelijk zijn, is dit jaar echter met 18% achtergebleven in vergelijking met de gebruikelijke niveaus, als gevolg van de impact van het El Niño-weerpatroon.

Bovendien bevinden vitale reservoirs zich momenteel op slechts 54% van hun totale capaciteit, volgens het bureau van de nationale watervoorraad.

Dit omvat de Chao Phraya-rivier, die zich een weg baant door de kern van Bangkok. Uit de dammonitoring voor deze rivier blijkt dat het waterpeil kritisch laag is. Als gevolg hiervan is het inkomen van de gemiddelde Thaise boer ondanks overheidsmaatregelen gedaald.

De nieuwe premier van Thailand, khun Srettha Thavisin, heeft beloofd dat de regering het landbouwinkomen zal stimuleren door middel van innovatie.

De regering heeft ook gezegd dat ze van plan is de waterbeheerbronnen te stroomlijnen, precisielandbouwtechnieken te implementeren om de opbrengsten te verbeteren, nieuwe markten voor landbouwproducten te verkennen en de stijgende staatsschuld aan te pakken.

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Daily News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!