De rijstexport van Thailand dit jaar met 53 procent gestegen

BANGKOK:- Thailand exporteerde in de eerste zeven maanden van dit jaar 4,75 miljoen ton rijst, 53% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo mankte de regeringswoordvoerder Anucha Burapachaisri bekend.

De Thaise regering is er zeker van dat ze eind 2022 haar exportdoelstelling van 7,5 miljoen ton zal halen.

Tijdens de persconferentie zei Anucha dat het Nationaal Comité voor rijstbeleid en -administratie meldde dat Thailand de op één na grootste rijstexporteur ter wereld was na India, dat van januari tot augustus dit jaar ongeveer 11,23 miljoen ton rijst exporteerde.

Als derde werd Vietnam genoemd, dat 4,25 miljoen ton rijst exporteerde, gevolgd door Pakistan (2,47 miljoen ton) en de Verenigde Staten (1,49 miljoen ton).

De rijstexport van Thailand steeg dit jaar tot 4,75 miljoen ton, van 3,10 miljoen ton in de eerste zeven maanden van 2021, zo verklaarde Khun Anucha.

Een van de redenen die hij aanhaalde was de zwakke baht, die de Thaise rijst competitiever heeft gemaakt.  Daarnaast is de vraag naar Thaise rijst toegenomen in Centraal- en West-Aziatische landen, met name Irak.

In de eerste zeven maanden van het jaar exporteerde Thailand maandelijks meer dan 100.000 ton naar Irak, wat Irak de grootste importeur van Thaise rijst maakt, zei hij.

Andere grote markten waren China, Japan en de Filippijnen.  Uitgesplitst naar continent was Afrika de grootste importeur (29,8%), gevolgd door het Midden-Oosten (26,8%), Azië (23,2%), Amerika (12,9%), Europa (4,4%) en Oceanië (2,6%).

Hij zei dat de Oekraïens-Russische oorlog ook de vraag naar Thaise rijst heeft doen toenemen, aangezien sommige landen probeerden de hoge tarwe- en maïsprijzen te omzeilen door meer Thaise rijst te kopen voor de diervoederindustrie.

“Nu de pandemie van Covid-19 is afgenomen, heeft de Thaise rijstindustrie meer mogelijkheden om te gedijen”, aldus khun Anucha.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!