De restauratie van een Lanna sculptuur in Noord-Thailand leidt tot emotionele discussies over de authenticiteit ervan

CHIANG MAI:- De gouverneur van de provincie Chiang Mai coördineerde met het departement voor schone kunsten de restauratie van een 400 jaar oud religieus standbeeld in een prominente historische tempel. Dit leidde tot kritiek van een academicus die beweert dat de restauratie totaal ongepast was.

De controverse begon toen khun Surachai Jongjitngam, assistent-professor aan de faculteit voor schone kunsten van de universiteit van Chiang Mai, kritiek uitte op de restauratie van het beeld in Lanna-stijl in Wat Umong Suan Phutthatham in Chiang Mai.

Bij de restauratie werd het oude beeld met nieuw gips bedekt, waardoor het er geheel nieuw uitzag.

Het originele beeld, hoewel gedeeltelijk beschadigd, was nog grotendeels intact en het hoofd en de romp waren behouden gebleven. De armen waren licht beschadigd, maar het beeld bleef verder een waardevol stukje Lanna-kunst.

De over het algemeen grote sculpturen van Lanna in zo’n goede staat zijn zeldzaam en dienen als belangrijke modellen voor het bestuderen van de Lanna-kunst, die unieke kenmerken heeft die verschillen van de kunst van Ayutthaya en Rattanakosin die in Bangkok te vinden is.

Ondanks zijn historische betekenis is het beeld onlangs bedekt met nieuw pleisterwerk door moderne ambachtslieden die de oude waarde ervan misschien niet hebben gewaardeerd. Deze actie transformeerde de oude reus in een compleet nieuw gedrocht.

De restauratie werd bevolen door de gouverneur van Chaing Mai, Khun Nirat Pongseethithaworn, die de tempelabt het toezicht op de restauratie toevertrouwde.

Khun Nirat verduidelijkte de situatie en vertelde dat hij begin april van het voorgaande jaar de tempel had bezocht en de beschadigde beelden had opgemerkt, wat aanleiding gaf tot een samenwerking met de departement schone kunsten voor hun restauratie, die enkele maanden geleden werd voltooid.

Toeristen gaven commentaar op de verwaarlozing, wat hem ertoe aanzette contact op te nemen met de afdeling Schone Kunsten, die gespecialiseerd is in historische artefacten.

Professor Surachai gaf commentaar op het incident en zei dat hij niet zou beoordelen wie gelijk of ongelijk had, en erkende dat herstel over het algemeen positief is.

Hij constateerde wel dat het bedekken van het oude pleisterwerk met nieuw materiaal het historische karakter van het beeld heeft uitgewist, zo las ik in het Thaise Khaosod.

Olleke Bolleke in Chiang Mai
Bron: ข้าวสด.ดอทคอม

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!