De rehabilitatie van Big Joke gaat door: voormalig immigratiechef zal na herschikking aan de hoogste tafel van de RTP zitten

BANGKOK:- Een aankondiging in de Staatscourant onthulde gisteren, onder voorbehoud van koninklijke goedkeuring,  de jaarlijkse herschikking van de Koninklijke Thaise politie.

Op 1 oktober a.s. zullen zo’n 255 hogere commandanten nieuwe functies innemen, zo meldde het Thaise “Daily News” dat zich concentreerde op de belangrijkste namen.

Bovenaan de lijst stond de nieuwe opperbevelhebber van de RTP die zal worden bevestigd als politie generaal Damrongsak Kittiprafat – zijn bijnaam is Big Den, de opmerkelijkste. Hij is degene aan de linkerkant in de fotocompositie van de media, minus zijn kenmerkende bril maar met de vooruitgaande kin.

 Rechts op de foto staat luitenant-generaal Torsak Sukwimol alias Big Tor, die opgroeide van assistent-commandant tot plaatsvervangend commandant.

Hetzelfde pad volgend – en gemakkelijk het meest herkenbare gezicht voor zowel het Thaise als het niet-Thaise publiek – is de man in het midden van de foto achter de microfoon die er behoorlijk vastberaden uitziet, zo suggereert Uw nieuwsbeer bescheiden.

Het betreft niemand minder dan luitenant-generaal Surachate Hakpan, het reclamemodel van de RTP, bekend waar hij ook gaat – en hij gaat overal – als Big Joke (grap betekent hier congee, een favoriet gerecht van de luitenant-generaal die uit het zuiden komt  Thailand). De man is in de andere zin absoluut géén grap en man die van aanpakken weet.

Hij kreeg de publieke aandacht als plv.  commandant van de toeristenpolitie en vervolgens als hoofd immigratie voordat hij op sensationele wijze werd ontslagen, één zaak die wekenlang grote Thaise krantenkoppen genereerde

Er werd gesuggereerd dat hij te snel te groot werd voor zijn laarzen en het grootste deel van afgelopen twee jaar deed hij niet veel meer dan papier schuiven op het kantoor van de premier.

Hij ging zelfs op sabbatical naar India om de balans op te maken.

De redenen voor zijn verwijdering uit immigratie waren eveneens in nevelen gehuld.  Hoewel hij beroemd was omdat hij probeerde een einde te maken aan de cultuur van “tips” in de organisatie en, misschien nog veelzeggender, kritiek had op de implementatie van 2 miljard baht van het veel geroemde Biometrics-systeem.

Na zijn degradatieplaats duurde het echter niet lang voordat Prayuth die de politiecommissie leidde voordat hij onlangs aan de kant werd gezet te midden van suggesties dat hij zijn 8-jarige ambtstermijn als premier had voltooid – Surachate aannam als assistent-commandant met speciale rollen.

Opnieuw vloog Surachate het hele land rond om dingen uit te zoeken, van illegale visserij tot mensenhandel (beide zeer belangrijk voor internationale erkenning door andere landen, vooral de VS).

Waar de nieuwe rol van Surachate hem brengt, is voor een ieder een raadsel, maar het lijdt geen twijfel dat hij nu aan de bovenste tafel dineert.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: DailyNews 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: DailyNews 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!